Checklist Wet Arbeidsmarkt in Balans

vrijdag 25 oktober 2019 12:29

Op 1 januari 2020 gaat de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in. De WAB is een uitwerking van de plannen die in het regeerakkoord van Kabinet Rutte III zijn aangekondigd. Deze, nu al veelbesproken, wet zorgt ervoor dat er belangrijke wijzigingen op de arbeidsmarkt plaatsvinden voor iedereen. Onderstaande een korte checklist met wat u kunt doen voor 1 januari 2020.

Ketenbepaling

• Breng in kaart wat de looptijd is van de huidige arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd en welk aanbod u de werknemer na afloop van zijn contract nog kunt doen. 

WW-premie

• Het type arbeidsovereenkomst van de werknemer moet vanaf 1 januari 2020 zichtbaar zijn op de loonstrook en in de loonaangifte worden vermeld. Leg deze gegevens voor 1 januari 2020 vast in uw salarisadministratie en zorg ervoor dat de sjablonen voor de loonstroken worden aangepast.

• U moet een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd in uw loonadministratie bewaren wanneer u de lage WW-premie toepast. Zorg dat u dit vanaf 1 januari 2020 op orde heeft. Zijn er werknemers die al langere tijd bij u werken maar heeft u geen schriftelijke arbeidsovereenkomst meer? Zorg dan dat u dit alsnog op schrift vastlegt.

• Werknemers met een contract voor bepaalde tijd waarover u tevreden bent én waarvoor u jaarrond werk heeft, kunt u mogelijk een vaste aanstelling aanbieden. Hierdoor voorkomt u dat u de hoge WW-premie moet betalen.

Oproepkrachten

• Werkt een werknemer op 1 januari 2020 al meer dan 12 maanden bij u als oproepkracht? U moet hem dan een aanbod voor een vast aantal uren doen voor 1 februari 2020. Leg het aanbod en de eventuele afwijzing van de oproepkracht altijd schriftelijk vast.

• Breng in kaart wanneer de oproepkrachten die bij u in dienst zijn 1 jaar werkzaam zijn geweest. Wees voorbereid dat u na afloop van dat jaar een aanbod voor een vast aantal uren moet doen.

Transitievergoeding

• Zorg dat u een reservering maakt van het bedrag dat werknemers opbouwen aan transitievergoeding.

Payrollkrachten

• U heeft de verplichting om voor 1 januari 2020 de payrollorganisatie waarmee u samenwerkt te infomeren over de arbeidsvoorwaarden die u heeft voor uw eigen medewerkers. Deze voorwaarden staan in de cao of in uw eigen arbeidsvoorwaardenreglement.

• Informeer bij de payrollorganisatie waarmee u samenwerkt naar het tarief vanaf 2020. De nieuwe regels rondom de WW-premie en de transitievergoeding gelden namelijk ook voor payrollorganisaties. Dit zal dus van invloed zijn op het tarief dat u betaalt.

Meer informatie over de WAB vindt u <hier>

« Terug

Sluiten