Arbeidsmarktonderzoek

dinsdag 06 december 2016 10:39

Doel project:
Sociale partners hebben in de cao Groothandel in Bloembollen afgesproken een toekomstvisie te formuleren voor de sectorale arbeidsmarkt. Anthos en de vakbonden FNV en CNV Vakmensen hebben daartoe een paritaire werkgroep in het leven geroepen die zich concentreert op twee hoofdonderwerpen:
a) arbeidsbehoefte in de sector en contracten en
b) het langer doorwerken van werknemers.

Werkzaamheden:
Actor heeft in opdracht van de paritaire werkgroep de afgelopen maanden onderzoek verricht naar de kenmerken van de sectorale arbeidsmarkt en de specifieke arbeidsbehoefte. Het onderzoek bestond uit een documentenanalyse en een inventarisatie onder 16 bedrijven. Op basis van het aantal werknemers, soort werkzaamheden en geografische ligging is een selectie gemaakt. Vervolgens is via een schriftelijke vragenlijst en aansluitend een telefonisch interview informatie verzameld over onder andere de personeelssamenstelling en de personeelsbehoefte voor nu en de nabije toekomst. Hierbij was er ook ruimte voor het formuleren van aandachtspunten en zorgpunten.

Uitkomsten
De uitkomsten van het onderzoek zijn besproken met de werkgroep, die vier uitdagingen voor de sector heeft geformuleerd. Momenteel wordt met de vakbonden besproken wat dit betekent voor het arbeidsmarktbeleid van de sector en hoe de cao oplossingen kan bieden voor die uitdagingen. Een verkorte rapportage van het onderzoek en de conclusies kunt u downloaden via deze link.

« Terug

Sluiten