Geen vakantietoeslag over overwerk

woensdag 24 januari 2018 15:04

Met ingang van 1 januari jl. is wettelijk geregeld dat over alle gewerkte uren vakantietoeslag moet worden betaald, dus ook over overuren. Afwijken is alleen nog mogelijk als dat in een cao is geregeld. Anthos heeft over deze kwestie onlangs overeenstemming bereikt met de vakbonden; voor de cao voor de groothandel in bloembollen en voor de cao open teelten (gezamenlijk met de andere werkgeverspartijen). Bij de cao open teelten worden de afspraken opgenomen in de tekst van de nieuwe cao. Voor de cao voor de groothandel in bloembollen komt er een tussentijdse aanpassing.

Overeengekomen is dat:

  1. geen vakantietoeslag verschuldigd is over het loon (incl. toeslag) voor overuren, althans als over deze overuren overwerktoeslag verschuldigd is*;
  2. geen vakantieslag verschuldigd is over de toeslag die wordt betaald voor werk vóór 06.00 uur en ná 19.00 uur (bloembollengroothandel ná 21.00 uur) en voor werk op zon- en feestdagen;
  3. geen vakantieslag verschuldigd is over het loon dat betaald wordt aan een piekarbeider, omdat deze gecompenseerd wordt met de 20% toeslag op het rechtens geldende loon.

*) Bij de Regeling voor de seizoenarbeider in de cao open teelten (Artikel 11) is overwerktoeslag verschuldigd vanaf 48 uur per week. Bij een arbeidsovereenkomst van 38 uur per week is dus over de eerste 10 overuren wel vakantietoeslag verschuldigd.

Indien u vragen heeft over dit onderwerp of over de cao in het algemeen kunt u contact opnemen met het secretariaat van Anthos.

« Terug

Sluiten