Zuid Korea – toetsing bij import – Provisional Q Pests - afkeuring Narcis

dinsdag 14 november 2017 12:02

Op 14 april en 22 augustus hebben wij u geïnformeerd dat Zuid Koreaanse fytosanitaire wetgeving ingrijpend wordt aangepast. Als gevolg daarvan zal de Post Entry Quarantaine met ingang van 3 december 2017 voor alle bloembollen komen te vervallen.

Binnenkomende zendingen zullen in het vervolg aan een importinspectie worden onderworpen. Door Zuid Korea is bekend gemaakt dat daarbij gebruik zal worden gemaakt van ‘molecular biological detection techniques’.
Zuid Korea hanteert een lijst (bijgevoegd bij circulaire van 14 april) waarop per product aangegeven staat waarop bij import getoetst wordt. Zuid Korea gaat daarbij uit van de Q lijst en een lijst van ‘provisional Q pests’.

Tot de categorie van ‘provisional Q pests’ behoren PlAMV, Narcissus Yellow Stripe Virus (NYSV), Narcissue Mosaic Virus, Nerine Latent Virus, Dahlia mosaic virus en Tulip Breaking Virus. Voor deze virussen voert de NPPO van Zuid Korea een Pest Risk Analysis uit op basis waarvan uiteindelijk besloten wordt of het virus definitief de Q status krijgt.
Zuid Korea heeft de NVWA verzocht om er zorg voor te dragen dat bovengenoemde virussen bij import niet in partijen worden aangetroffen.

Anthos voert nauw overleg met het ministerie van EZ en de NVWA over de ontstane situatie. Nederland heeft in een officiële schriftelijke reactie Zuid Korea verzocht om het bilaterale protocol en de jaarlijkse monitoring in Nederland te continueren. Via de Nederlandse landbouwraad heeft Anthos het bericht ontvangen dat erop duidt dat Zuid Korea bereid is om dat te bespreken. Dit proces kan echter pas in gang gezet worden nadat de nieuwe wetgeving van kracht is geworden. Dit betekent dat ook de vijf bolgewassen die onder het bilaterale protocol vielen vanaf 3 december bij import aan toetsing onderworpen zullen worden.

Op verzoek van Anthos heeft de landbouwraad navraag gedaan over de gehanteerde procedure bij import. Toetsing is gebaseerd op de import aangifte (per partij of per container). De gehanteerde steekproef is 20 bollen voor middelgrote tot grote partijen en een monster van 1 kilo voor kleine partijen.

Tot slot informeren wij u dat op dit moment een aantal partijen narcis is afgekeurd vanwege het aantreffen van Narcissus Yellow Stripe Virus op basis van toetsing bij import.

« Terug

Sluiten