ArMV eisen Taiwan voor lelie, narcis en gladiool

woensdag 07 december 2016 15:33

Op 9 november jongstleden hebben wij u geïnformeerd dat Taiwan met ingang van 1 januari 2017 de eis stelt dat lelie, narcis en gladiool vrij moeten zijn van ArMV. In de Taiwanese wetgeving staat dat deze garantie afgegeven kan worden op basis van visuele waarneming of op basis van toetsing. De NVWA heeft Anthos laten weten dat partijen die op basis van toetsing (i.v.m. export naar China) besmet blijken te zijn met ArMV niet naar Taiwan geëxporteerd mogen worden!
In het Ketenregister is onder ‘item info’ te zien als er een plantgoedtoets ArMV en/of SLRSV is uitgevoerd. Bij lelie staat de uitslag voor ArMV en SLRSV separaat vermeld.

Per 1 januari 2017 geldt als gevolg van deze maatregel dat op het fytosanitair certificaat de volgende aanvullende bijschrijving vermeld moet worden.
Aanvulling op bestaande bijschrijving:
Lelie, narcis en gladiool:
The plants have been inspected during growing season and found free from ArMV

Omdat ArMV niet visueel waarneembaar is in de genoemde bolgewassen wilde de NVWA aanvankelijk per 1 januari 2017 voor export van gladiool en narcis naar Taiwan slechts uitgaan van toetsing. Anthos heeft daar met succes bezwaar tegen gemaakt.
De NVWA heeft nu een overgangsperiode ingesteld tot 1 januari 2018 waarbij partijen van de drie bolgewassen die visueel vrij zijn bevonden of via toetsing vrij blijken te zijn van ArMV geschikt zijn voor export naar Taiwan.
Vanaf 1 januari 2018 moeten voor export naar Taiwan alle bollen van lelie, narcis en gladiool getoetst en vrij bevonden zijn van ArMV (dat kan een plantgoedtoets zijn of een exporttoets).
Op verzoek van Anthos zal begin volgend jaar nader overleg gevoerd worden met de NVWA om dit principiële punt ten aanzien van visuele- versus toets garanties nader te bespreken. Voor dit overleg zal de KAVB evenals een aantal ondernemers uit teelt en handel uitgenodigd worden.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

« Terug

Sluiten