Onzekerheid in Yunnan duurt voort

woensdag 11 oktober 2017 12:30

Eerder hebben wij u bericht over de problemen met de export naar de Chinese provincie Yunnan. Wij kunnen u daarover melden dat wij veelvuldig in overleg zijn met het ministerie van Economische Zaken (EZ), de Nederlandse ambassade in China en met de voorzitter van VNO-NCW, de heer Hans de Boer. Dat alles heeft ertoe geleid dat het ministerie van EZ zich bereid heeft getoond om een “Anthos brief” te versturen aan haar Chinese contacten. De brief is via deze link in te zien.

Uit de contacten met de leden blijkt dat er nog steeds veel onzekerheid bestaat over het lot van de containers die onderweg zijn richting Yunnan. Het is inmiddels wel duidelijk geworden dat van de mogelijkheid van re-routing beperkt gebruik wordt gemaakt en dat ter plekke naar oplossingen wordt gezocht voor de containers die zijn binnengekomen. Het staat ook vast dat de afhandeling van de containers en de fytosanitaire importinspecties in Yunnan veel tijd in beslag nemen en verband houden met het lopende onderzoek. De verkorte importprocedure wordt dus niet gevolgd en dat leidt tot extra oponthoud en mogelijk tot capaciteitsproblemen in de haven van binnenkomst.

Wij onderhouden inmiddels ook contacten met de Yunnan Flower Association. Zij hebben ons laten weten dat zij veel aandacht schenken aan de gerezen problemen en daarvoor overleg voeren met de betrokken Chinese autoriteiten. Zij hebben toegezegd om ons op de hoogte te houden van de ontwikkelingen en mogelijke nieuwe feiten.

De problemen in Yunnan krijgen ook aandacht van de media. In onze contacten met hen beperken wij ons tot een weergave van de feiten, zoals die ook zijn terug te lezen in de hiervoor genoemde brief.

Mocht u naar aanleiding van dit bericht meer informatie willen ontvangen, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van Anthos. Mocht u zelf op de hoogte zijn van nieuwe feiten, dan zouden wij het op prijs stellen indien u ons daarover informeert.

« Terug

Sluiten