Levering imidacloprid tbv dompelbehandeling aan lelie handelsbedrijven (zonder gecombineerde opgave) / controlerol Anthos bij de gecontroleerde distributie

24-11-2017

Deze week hebben de distributeurs van gewasbeschermingsmiddelen besloten om geen middelen met imidacloprid meer uit te leveren aan handelsbedrijven en professionele inpakbedrijven zonder gecombineerde opgave.

Qua toelatingsvoorschrift van het Ctgb mogen deze bedrijven ontsmettingsmiddelen met imidacloprid (Admire® / Kohinor® 700WG / WOPRO Imidacloprid 70 WG) gebruiken.
Voor deze middelen geldt echter tevens de aanvullende voorwaarde van gecontroleerde distributie. Dit houdt in dat distributeurs moeten registreren aan welke bedrijven zij uitleveren. Ten behoeve daarvan dient de afnemer een verklaring te ondertekenen. In de verklaring die hiervoor is opgesteld, is echter een groep afnemers over het hoofd gezien. Dit betreft de lelie handelsbedrijven die geen gecombineerde opgave hoeven te doen en de professionele inpakbedrijven. Dit is een administratieve fout die hersteld moet worden.

De distributeurs zijn hier in eerste instantie pragmatisch mee omgegaan en hebben ook aan deze bedrijven uitgeleverd en op de verklaring een aanvullende tekst vermeld in de trant van ‘ontsmetting ten behoeve van export derde landen’.
Afgelopen maandag heeft een overleg plaatsgevonden tussen de distributeurs (overlegplatform Agrodis) en daarbij is besloten dat de distributeurs per direct stoppen met het uitleveren van imidacloprid aan de genoemde groep van bedrijven.

Om tot een oplossing te komen en toch aan deze bedrijven uit te kunnen leveren hebben Anthos en CDG een aangepaste verklaring opgesteld. Onderdeel van de procedure is dat Anthos een controlerol vervult en aan moet geven of een afnemer terecht gebruik maakt van de verklaring. Het bestuur Bollen van Anthos heeft ermee ingestemd dat Anthos deze controlerol gaat vervullen.

De verklaring en de beoogde werkwijze wordt nu ter goedkeuring voorgelegd worden aan het Ctgb. Na goedkeuring kan de distributie weer worden hervat.

De verklaring bevat onder andere de volgende elementen:
De afnemer verklaart :

1. Dat hij niet beschikt over een bedekte teelt
OF
Dat hij wel beschikt over een bedekte teelt, maar deze echter uitsluitend gebruikt voor monsteropplant. Het betreft dus geen productiekas. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  • De kas wordt gebruikt om monsters van aangeleverde partijen op te planten ten behoeve van de interne kwaliteitscontrole van het bedrijf;
  • Het monster wordt genomen tijdens de ingangscontrole op het moment dat de partijen fysiek geleverd worden (periode november – eind januari);
  • Het handelsbedrijf houdt een sluitende administratie (BKD lotnummer) bij van de monsters die in de kas worden opgeplant;

Tenzij het handelsbedrijf beschikt over een kas die niet loost of een kas die voorzien is van een zuiveringsinstallatie met een rendement van tenminste 99,5% gelden tevens de volgende twee voorwaarden:

  • Het handelsbedrijf voert geen dompelbehandeling met imidacloprid uit op de genomen monsters;
  • Tevens plant het handelsbedrijf geen monsters in de kas op die later in het handelscircuit worden aangekocht en die na-oogst wel behandeld zijn met imidacloprid.

2. Lelie handelsbedrijven hebben een procedure beschreven ten aanzien van gecontroleerde afvoer van restvloeistof die aan het eind van het verpakkingsseizoen overblijft.

« Terug naar overzicht

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten