Stand van zaken levering imidacloprid tbv dompelbehandeling aan lelie handelsbedrijven

maandag 11 december 2017 08:41

Onlangs werd duidelijk dat het Wettelijk Gebruiksvoorschrift (WG) voor Admire, Kohinor700WG en WOPRO Imidacloprid 70 WG een omissie bevat. Als gevolg hiervan is het niet toegestaan om Imidacloprid-houdende middelen uit te leveren aan inpakbedrijven en lelie exporteurs ten behoeve van boldompeling.
De afgelopen periode hebben de Agrodis Stuurgroep Bloembollen, Anthos en Stichting CDG gezamenlijk hard gewerkt aan een praktische oplossing hiervoor.

De beoogde oplossing is afgelopen maandag besproken met het Ctgb. Na interne afstemming heeft het Ctgb echter laten weten niet in te kunnen stemmen met oplossingen die buiten het Wettelijk Gebruiksvoorschrift vallen.
Dit betekent feitelijk dat door de toelatingshouder nu eerst een wijzigingsvoorstel voor het WG ingediend moet worden. De beoordelingsprocedure daarvan duurt weken.

Donderdag middag heeft overleg plaats gevonden tussen Agrodis Stuurgroep Bloembollen, Stichting CDG, Anthos en Bayer over de te volgen strategie in relatie tot de ontstane situatie. Bayer zal in contact treden met Ctgb en NVWA om inzichtelijk te krijgen welke elementen afgedekt moeten zijn om een wijzigingsvoorstel in te dienen dat met grote waarschijnlijkheid goedgekeurd zal worden.

Dit laat echter onverlet dat het Ctgb nadrukkelijk te kennen heeft gegeven dat uitlevering en toepassing buiten het WG om illegaal is en dat daarmee van gecontroleerde distributie aan inpakbedrijven en exporteurs dus geen sprake kan zijn. Onderzocht wordt nog welke opties er nog zijn om het Ctgb te overreden om de voorgestelde werkwijze voor gecontroleerde distributie aan inpakbedrijven en exporteurs toch toe te staan.

U dient er echter nadrukkelijk rekening mee te houden dat de hiervoor geschetste impasse niet doorbroken zal worden, met als gevolg dat aan exporteurs en inpakbedrijven geen Admire, Kohinor700WG en WOPRO Imidacloprid 70 WG uitgeleverd kan worden.

« Terug

Sluiten