NVWA stemt in met verzoek Anthos om af te zien van het instellen van toetsverplichting op ArMV voor narcis, lelie en gladiool bij export naar Taiwan

woensdag 20 december 2017 15:59

Op 17 oktober jongstleden hebben wij u er nogmaals op geattendeerd dat per 1 januari 2018 zendingen met Gladiolus, Lilium en Narcissus bestemd voor Taiwan op basis van een plantgoedtoets of een toets bij export vrij bevonden moeten zijn van ArMV.
Anthos heeft bezwaar aangetekend tegen het instellen van de toetsverplichting door de NVWA omdat de wetgeving van Taiwan ook toestaat dat de garantie geboden wordt op basis van visuele inspectie. Hieraan kan voldaan worden op basis van de BKD uitvoeringsrichtlijnen, want bij alle bolgewassen is een 0-norm voor ArMV van toepassing tijdens de veldinspectie.

Hedenochtend is het verzoek van Anthos besproken in de Klankbordgroep Bloembollen (NVWA, BKD, KAVB en Anthos). Uitkomst van dit overleg is dat de NVWA heeft ermee ingestemd om af te zien van het instellen van de toetsverplichting op ArMV per 1 januari aanstaande.

Mocht de NVWA onverhoopt echter toch notificaties uit Taiwan ontvangen omdat bij import in partijen lelies, gladiolen of narcissen ArMV is aangetroffen dan zal de toetsverplichting alsnog ingesteld worden.
Bovendien geldt dat partijen waarvan bekend is dat deze - op basis van veldkeuring en/of uitgevoerde labtoets - besmet zijn met ArMV niet in aanmerking komen voor export naar Taiwan.

« Terug

Sluiten