Exporteursverklaring blijft

dinsdag 02 januari 2018 09:21

Op 29 december 2017 is in de Staatscourant (nr. 71064) officieel bekend gemaakt dat het Ministerie van Financiën een definitief besluit heeft genomen over de exporteursverklaring. Besloten is om deze te actualiseren. Het resultaat is dat – mits aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan – onverkort gebruik gemaakt kan worden van de exporteursverklaring.

Tot 1 januari 2018 was in artikel 27 van de Wet op de omzetbelasting 1968 de landbouwregeling opgenomen. Dit was een bijzondere regeling die beoogde landbouwers buiten de heffing van omzetbelasting te laten. Met ingang van 1 januari 2018 is de landbouwregeling afgeschaft. Vanwege het afschaffen van de landbouwregeling is een groot aantal onderdelen uit het bestuursbesluit waarin o.a. de exporteursverklaring is geregeld, achterhaald. Deze achterhaalde onderdelen zijn vervallen. Andere onderdelen zijn aangepast. Sommige onderdelen zijn vervallen omdat ze om een andere reden niet meer relevant zijn. De overige onderdelen zijn in geactualiseerde vorm opgenomen in een geactualiseerd bestuursbesluit. Dit laatste geldt ook voor de exporteursverklaring.

De geactualiseerde tekst die betrekking heeft op de exporteursverklaring luidt als volgt:

Goedkeuring nultarief leveringen bloembollen aan afnemers die bloembollen intracommunautair plegen te leveren of plegen uit te voeren naar niet EU-landen.
Goedkeuring
Ik keur onder de volgende voorwaarden goed dat veilingen, kwekers van bloembollen en handelaren in bloembollen het nultarief toepassen op de leveringen van bloembollen aan afnemers die bloembollen intracommunautair plegen te leveren of plegen uit te voeren naar niet EU-landen.
Voorwaarden
Voor deze goedkeuring gelden de volgende vijf voorwaarden:

  1. De veilingen, kwekers en handelaren brengen geen btw in rekening aan de afnemers.
  2. De veilingen, kwekers en handelaren zijn in het bezit van een verklaring – niet ouder dan een jaar en uitgereikt vóórdat de (definitieve) factuur is verstrekt – van de afnemer dat deze de bloembollen intracommunautair pleegt te leveren of pleegt uit te voeren naar een niet EU-land. 
  3. De veilingen, kwekers en handelaren brengen btw (naar het verlaagde tarief) in rekening voor zover het totaal van de aan een afnemer in rekening gebrachte bedragen uitgaat boven het bedrag waarvoor de afnemer in de afgelopen 12 maanden intracommunautair heeft geleverd en uitgevoerd.
  4. Voor de toepassing van de in artikel 25 van de wet geregelde kleine ondernemersregeling berekent de veiling, kweker of handelaar de ‘verschuldigde belasting’ alsof de hiervoor bedoelde leveringen van bloembollen op de gewone wijze in de btw-heffing waren betrokken.
  5. Veilingen, kwekers en handelaren die zowel leveringen van bloembollen verrichten tegen het nultarief als tegen het verlaagde tarief, houden afzonderlijk aantekening van:
    1. de leveringen van bloembollen tegen het verlaagde tarief en
    2. de leveringen van bloembollen, waarvoor zij op grond van deze goedkeuring het nultarief toepassen.

Zij moeten de omzet totaliseren per hiervoor genoemde categorie en per tijdvak waarover aangifte moet worden gedaan.
Voor door de veiling verrichte leveringen van bloembollen die niet vallen onder deze goedkeuring moet de veiling btw voldoen naar het verlaagde tarief. Het bij de goedkeuring in onderdeel 4.1 onder de punten 1 t/m 3 vermelde is op deze leveringen van toepassing.

« Terug

Sluiten