Handelsreglement en Scheidsgerecht

dinsdag 09 januari 2018 13:26

De ledenvergadering van de KAVB heeft recentelijk besloten om het Handelsreglement voor de Bloembollenhandel aan te passen. Tevens is een besluit genomen over de toegankelijkheid van het Scheidsgerecht. Inzake beide onderwerpen wil het Bestuur Bloembollen van Anthos u het volgende berichten.

1.       Handelsreglement

De meest in het oog springende verandering van het Handelsreglement betreft het opheffen van de voorschotbetaling. Uit verschillende publicaties hebben wij op kunnen maken dat de huidige voorschotbetaling van 85% per 15 september zal worden omgezet in een 100% - betaling  per genoemde datum. Verschillende leden van Anthos hebben hun bezwaren over deze wijziging naar ons geuit, omdat die problemen geeft bij de schadeverrekening in geval van verschillende ziekten (fusarium, bolrot, etc.), maar ook gevolgen zal hebben voor de financieringslasten per genoemde betaaldatum.

Het bestuur onderschrijft deze bezwaren, maar zal in de richting van de KAVB geen actie ondernemen. Anthos  heeft enkele jaren geleden immers besloten om geen partij meer te willen zijn bij onderhandelingen over wijzigingsvoorstellen voor het Handelsreglement van de KAVB. Mede om die reden vinden wij het niet op onze weg liggen om achteraf tegen de door de KAVB doorgevoerde wijzigingen te ageren. Daarnaast bieden wij  sinds vorig jaar een alternatief aan in de vorm van onze Inkoopvoorwaarden. Het spreekt voor zich dat de daarin vermelde betalingstermijnen niet gewijzigd wordt.

2.       Scheidsgerecht

Anthos, CNB en Hobaho pleiten gezamenlijk al geruime tijd voor een vrij toegankelijk en onafhankelijk Scheidsgerecht. Als de KAVB aan de vorming daarvan geen medewerking wil geven, dan hebben voornoemde partijen te kennen gegeven om tot de oprichting van een tweede Scheidsgerecht over te willen gaan. Medio 2017 heeft de KAVB ons laten weten dat het bestuur met wijzigingsvoorstellen zal komen, die  ter besluitvorming aan de achterban zullen worden voorgelegd.

Over de uitkomsten van de ledenconsultatie zijn  Anthos, CNB en Hobaho niet geïnformeerd. Uit de eerder gememoreerde KAVB publicatie maken wij echter op dat men de toegankelijkheid van niet-leden wil faciliteren met het aanbieden van een abonnement. Of hiermee de door ons bepleite vrije toegankelijkheid wordt bereikt, trekken wij ernstig in twijfel. Daarnaast worden er helaas geen verdere mededelingen gedaan over het vraagstuk inzake de onafhankelijkheid. Wij hopen hier binnenkort meer duidelijkheid over te verkrijgen, maar mocht de vrije toegankelijkheid c.q. de onafhankelijkheid niet voldoende geborgd worden op basis van het genomen besluit, dan sluiten wij de vorming van een  tweede Scheidsgerecht op voorhand niet uit.

« Terug

Sluiten