Export Vaste Planten, freesia en nerine naar derde landen – Partijnummer Naktuinbouw

09-02-2018

Sinds vorig jaar biedt Naktuinbouw aan producenten van vaste planten, freesia en nerine de keuze om naast de perceelsaangifte ook aangifte op partijniveau in te dienen. Op basis daarvan voert Naktuinbouw specifieke partijkeuringen uit en als aan de eisen wordt voldaan, dan verstrekt Naktuinbouw een partijnummer.
De partijaangifte wordt door Naktuinbouw niet als verplichting opgelegd. Het is voor elke producent een vrijwillige keuze om partijaangifte te doen.

Echter, voor export van vaste planten, freesia en nerine naar de Verenigde Staten en Canada via het PSI programma is het wel een vereiste dat partijen voorzien zijn van een Naktuinbouw partijnummer. En de verwachting is dat het bij export naar derde landen (buiten de EU) steeds vaker noodzakelijk zal zijn dat partijen beschikken over een partijnummer van Naktuinbouw. Dit houdt één op één verband met de fytosanitaire eisen die een land stelt en de fytosanitaire garanties die het keuringssysteem in Nederland daarvoor moet bieden. Het partijnummer van Naktuinbouw vervult een belangrijke rol bij Tracking & Tracing.
Producenten zullen dus een bewuste keuze moeten maken om wel of niet een partijaangifte te doen en zich nadrukkelijker bij afnemers moeten vergewissen naar welke afzetbestemming hun partijen worden geëxporteerd.

De ‘reguliere’ veldinspectie die door Naktuinbouw wordt uitgevoerd, gaat uit van Europese fytosanitaire- en kwaliteitswetgeving. Voor organismen die in de EU de quarantaine status hebben wordt daarbij een 0-norm gehanteerd. Voor ziekten en plagen die als kwaliteitsziekte worden beschouwd geldt dat partijen te velde daarvan ‘visueel nagenoeg vrij’ bevonden moeten zijn. Voor ‘visueel nagenoeg vrij’ hanteert Naktuinbouw tijdens de veldinspectie een tolerantie van 1%.
Bij export naar derde landen loop je er al snel tegenaan dat de ‘reguliere’ veldinspectie niet alle benodigde fytosanitaire garanties biedt voor export naar een bepaalde bestemming. Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaakt doordat het ontvangende land een ziekte als quarantaine organisme beschouwt terwijl het in de EU een kwaliteitsorganisme is (waarvoor een tolerantie van 1% wordt gehanteerd), of omdat er een eis wordt gesteld aan een ziekte of plaag die geen onderdeel uitmaakt van de ‘reguliere’ veldinspectie.

Bij producenten van vaste planten, freesia en nerine die bij Naktuinbouw een partijaangifte hebben ingediend, wordt tijdens de veldinspectie gekeurd op een ‘uitgebreidere’ set van ziekten en plagen, danwel met striktere normen, dan in de ‘reguliere’ veldinspectie van Naktuinbouw het geval is. Momenteel wordt daarbij gekeurd conform de normen zoals die in de Pest List van het Preclearance Programma van kracht zijn. Zodoende voldoen goedgekeurde partijen integraal aan de fytosanitaire eisen van USA en Canada en kunnen deze precleared verstuurd worden.

EEU
In 2017 zijn de landeneisen van de EEU lidstaten (Armenië, Belarus, Kazachstan, Kirgizië en de Russische Federatie) aangepast m.b.t garanties voor Meloidogyne chitwoodi en Meloidogyne fallax.
Voor partijen bestemd voor genoemde landen dient de vrijheid van de betreffende organismen aangetoond te worden met een Naktuinbouw document “Rapportage Keuringstoezicht” (RKT) met keuringsbeslissing perceel en een leveranciersdocument.
Binnen het kader van het preclearance programma USA/Canada geldt voor deze aaltjes ook een 0-norm en daarmee biedt het Nakuinbouw partijnummer de garantie dat aan de eis voor M. chitwoodi en M. fallax wordt voldaan, en hoeft er dus geen RKT document overlegd te worden.

China
In 2017 heeft de NVWA uit China een aantal notificaties ontvangen vanwege het aantreffen van diverse q-organismen in vaste planten (Meloidogyne hapla, Ditylenchus dipsaci, Ditylenchus destructor, Aphelenchoides fragariae, Pratylenchus neglectus en Pratylenchus crenatus). Momenteel wordt in opdracht van de NVWA door Naktuinbouw een analyse uitgevoerd om inzichtelijk te maken welke maatregelen genomen kunnen worden om te voorkomen dat China deze organismen nogmaals aantreft.
Alhoewel er nog geen besluit over genomen is, dient u er rekening mee te houden dat voor export van vaste planten naar China mogelijkerwijs de verplichting ingesteld zal worden dat partijen voorzien moeten zijn van een partijnummer van Naktuinbouw. Mocht hiertoe besloten worden dan zullen de Chinese eisen voor vaste planten toegevoegd worden aan de ‘uitgebreidere’ set van ziekten en plagen waarop Naktuinbouw partijen, die zijn aangemeld voor de partij inspectie, inspecteert tijdens de veldinspectie.
Wij adviseren u om hier bij uw inkoop rekening mee te houden.

Japan
In Japan is al langer wetgeving van kracht ten aanzien van Meloidogyne fallax en Meloidogyne chitwoodi. Aangetoond moet worden dat de partij geteeld is op een productie locatie waarvan bekend is dat de nematode er niet voorkomt of is uitgeroeid. Bovendien moeten het perceel en de ondergrondse delen van de planten onderzocht worden met een nematologische toets en vrij bevonden zijn. Dit moet met een bijschrijving op het fytosanitaire certificaat verklaard worden. Deze eis is ook van toepassing voor enkele vaste planten, o.a. Dicentra. Naktuinbouw zal een partijnummer (met de aantekening geschikt voor Japan) toekennen aan partijen die, ook qua toetsuitslagen, aan deze eisen voldoen.
Handelsbedrijven dienen hier bij hun inkoop ook nadrukkelijk rekening mee te houden.

Garanties op basis van het teeltsysteem worden steeds belangrijker bij export naar derde landen
Met betrekking tot de fytosanitaire garanties die ontvangende landen vragen, is er een duidelijke tendens waarneembaar dat die garanties steeds meer betrekking hebben op het productiesysteem in het land van oorsprong (Nederland) en dat de nadruk minder bij de exportinspectie ligt.
Het is de verwachting dat in aanvulling op bovengenoemde landen handelsbedrijven er bij export buiten de EU steeds vaker mee geconfronteerd zullen worden dat een beoogde afzetbestemming eisen stelt waarvoor geen garanties geboden kunnen worden, vaak simpelweg omdat ze nog geen onderdeel uitmaken van het keuringssysteem.

Exportklasse derde landen
Producenten van vaste planten, freesia en nerine die hun partijen aanmelden voor een partijnummer van Naktuinbouw zorgen voor brede afzetmogelijkheden van hun partijen.
De partijaangifte is als zodanig te beschouwen als de opmaat naar het instellen van een ‘exportklasse derde landen’ voor vaste planten, freesia en nerine. Belangrijke winst is dat daarmee gewaarborgd wordt dat het Nederlandse keuringssysteem één op één aansluit op de fytosanitaire eisen van de landen waar producten naartoe geëxporteerd worden.
Eisen van nieuwe afzetmarkten kunnen eenvoudig toegevoegd worden. Belangrijk is dat het systeem ook de flexibiliteit biedt om normen snel aan te passen. Als blijkt dat een ontvangend land de eisen aanpast (bijvoorbeeld net nadat het plantseizoen in Nederland is afgerond) dan kan daar direct op geanticipeerd worden door de norm voor de veldkeuring aan te passen.

Het partijnummer van Naktuinbouw sorteert ook voor op de introductie van Ketenregister en e-CertNL

Wij adviseren u om te zorgen dat partijen vaste planten, freesia en nerine die u inkoopt voor export naar derde landen voorzien zijn van een Naktuinbouw partijnummer.

Mocht u naar aanleiding hiervan vragen dan kunt u contact opnement met het secretariaat, de heer Kloosterboer.

« Terug naar overzicht

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten