Gevolen wijziging voorschotbetaling Handelsreglement

dinsdag 19 juni 2018 14:38

In de Greenity van 24 mei jl. hebben wij gelezen dat de KAVB enkele wijzigingen heeft doorgevoerd in het Handelsreglement voor de Bloembollenhandel. De wijzigingen zijn drie dagen na voornoemde publicatiedatum in werking getreden. Een daarvan heeft betrekking op de voorschotbetaling. De KAVB heeft daarover besloten dat leveringen die hebben plaatsgevonden in de periode van 1 juni t/m 14 augustus volledig (100%) betaald moeten worden op 15 september. De gebruikelijke betaaldata voor deze leveringsperiode zijn: per 15 september een voorschotbetaling van 85% van het factuurbedrag en het restant per 1 november daaropvolgend.

Anthos krijgt regelmatig vragen over de gevolgen die deze wijziging in de praktijk heeft. Met dit bericht willen wij daarover meer duidelijkheid bieden, zowel voor rechtstreekse transacties, als voor overeenkomsten die via de bemiddeling worden afgesloten.

1. Handel via de bemiddeling
Op transacties die via de bemiddeling tot stand komen is het veilingreglement van toepassing. Dat, in combinatie met eventuele afspraken op het koopbriefje, is voor een bemiddelingsbureau leidend. CNB en Hobaho hebben in hun berichtgeving laten weten dat de koper besluit over het al of niet gebruikmaken van de voorschotbetaling. Indien die instemt met het laten vervallen daarvan en over wil gaan tot 100% betaling per 15 september, moet hij de IVB’s daarvan in kennis stellen. Als de koper de voorschotbetaling wil continueren verandert er niets en blijft op basis van het veilingreglement de voorschotregeling gehandhaafd.

2. Directe handel
Voor koopovereenkomsten die voor de inwerkingtreding van het aangepaste Handelsreglement zijn afgesloten, verandert er niets en blijft de voorschotbetaling van kracht. Overeenkomsten die daarna tot stand komen en waarop het Handelsreglement van toepassing wordt verklaard, moeten de leveringen in de periode van 1 juni t/m 14 augustus volledig (100%) betaald worden per 15 september. Indien de koper daartoe niet bereid is, dient op het koopbriefje een afwijkende bepaling te worden opgenomen.

Indien gebruik wordt gemaakt van de Anthos Inkoopvoorwaarden verandert er niets. Zowel bij rechtstreekse transacties, als bij overeenkomsten die via de bemiddeling worden afgesloten, blijft de voorschotbetaling van kracht.

« Terug

Sluiten