Regiobijeenkomsten

13-07-2018

Anthos heeft voor het tweede opeenvolgende jaar enkele regiobijeenkomsten gehouden voor haar leden in de boomkwekerijsector. Vertegenwoordigers van het bestuur en secretariaat zijn in gesprek gegaan over een aantal actuele onderwerpen. Vooral het thema markttoegang kreeg veel aandacht. In dit bericht geven wij u een impressie van hetgeen besproken is.

1. Markttoegang

  • EU Plant Health Verordening. Op 14 december 2019 wordt deze nieuwe Verordening van kracht. Op basis hiervan worden alle ‘plants for planting’ plantenpaspoort plichtig . Verwacht wordt dat dit een aanzienlijke administratieve last oplevert, waarmee niet voorkomen wordt dat planten die een groot risico vormen, binnen Europa verhandeld kunnen worden.
  • Tracking & Tracing. Voor de handel binnen én buiten de EU wordt Tracking & Tracing steeds belangrijker, ook als onderdeel van een mogelijk te ontwikkelen vorm van bedrijfscertificering. Met zo’n systeem wordt op bedrijfsniveau gestreefd naar een betere borging van de fytosanitaire eisen die derde landen aan boomkwekerijproducten stellen. Het bestuur van Anthos heeft een fytosanitaire werkgroep ingesteld die onder meer de mogelijkheden van bedrijfscertificering zal onderzoeken;
  • AM Verordening. Er gelden binnen de EU voor de teelt van boomkwekerijproducten geen eisen voor AM. In Nederland is echter wel een verordening van kracht, op basis waarvan de teelt in Nederland op een AM vrij perceel moet plaatsvinden. Er bestaat discussie over het al dan niet intrekken van deze verordening. Deelnemers aan de regiobijeenkomsten zijn van mening dat deze verordening niet ingetrokken moet worden, een signaal dat in lijn ligt met de visie van het bestuur;
  • China. Uit gesprekken met onze leden blijkt dat de export van boomkwekerijproducten en vaste planten naar China toeneemt. Voor de export van vaste planten zal een partijaangifte naar verwachting verplicht gesteld worden. Het is niet uitgesloten dat ook andere derde landen daarom gaan vragen en dus adviseren wij u bij uw inkoop het partijnummer van Naktuinbouw op te vragen. Als gevolg van een aantal notificaties in 2018, overweegt China voor vaste planten de introductie van een protocol waarin de spelregels voor de import(inspecties) worden vastgelegd. Het is onzeker of het protocol er komt, maar daarover onderhouden wij contact met het ministerie en de NVWA;
  • Brexit. Anthos voert samen met andere handelskoepels in de tuinbouwsector gespreken met de Nederlandse overheid over de te verwachten scenario’s in relatie tot Brexit. Veel is nog onzeker, ook omdat niet duidelijk is of er een zachte, dan wel harde Brexit gaat komen. Prioriteit ligt momenteel bij het achterhalen van duidelijkheid over de te verwachten fytosanitaire eisen die het VK mogelijk gaat instellen voor de boomkwekerij en het toezicht daarop. Om logistiek oponthoud te beperken wordt bekeken hoe ingezet kan worden op het inregelen van een zogenoemde ‘clean corridor’. In overleg met Plantum worden ook de mogelijke consequenties van Brexit voor het kwekersrecht gevolgd.

2. Oogstfonds
Anthos voert met een vertegenwoordiging van Nederlandse gemeenten gesprekken over de introductie van het Oogstfonds. Dit fonds in oprichting heeft als doel om de kwaliteit van groen in stedelijk gebied te blijven borgen door inzet van onderzoek. Anthos heeft overleg gevoerd met de initiatiefnemers van dit fonds. Met hen is afgesproken dat de boomkwekerijbedrijven er financieel niet aan gaan bijdragen. In plaats daarvan gaan vijf handelsbedrijven participeren in het Innovatiefonds van Anthos, waaruit zij hun eigen onderzoeksprojecten gaan financieren. Met het Oogstfonds is wel afgesproken dat er een goede onderlinge afstemming zal plaatsvinden en dat financieel en inhoudelijk naar samenwerking zal worden gestreefd.

3. De Groene Stad
Met ingang van 2018 worden b2b activiteiten in het kader van De Groene Stad, voor een periode van 3 jaar gesubsidieerd door de Europese Commissie. Anthos participeert hierin samen met organisaties uit 7 lidstaten. Het programma krijgt gestalte via symposia, PR activiteiten en de inzet van internet en social media via een nieuwe website ; www.thegreencity.eu.

4. Statistiek Boomkwekerij
Circa 30 bedrijven nemen inmiddels vrijwillig deel aan deze statistiek. Nieuw is segmentering op het niveau van gewasgroep of regio. Informatie en aanmeldingsformulieren zijn te verkrijgen via www.exportcijfers.nl.

Heeft u vragen over bovenstaande neemt u dan s.v.p. contact op met ons secretariaat.

« Terug naar overzicht

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten