Export narcis via PSI moet vanaf oogst 2019 voldoen aan virusnorm 1%

12-09-2018

Hierbij informeren wij u dat de NVWA op basis van de uitkomsten van een survey die dit jaar in narcis is uitgevoerd, besloten heeft dat vanaf oogst 2019 alleen partijen narcis in aanmerking komen voor export naar USA en Canada via het preclearance programma als voldaan wordt aan de virusnormen in de Pest List. Voor enkele virussen is daarbij een tolerantie van 1% toegestaan Dit betekent dat tijdens de BKD veldinspectie partijen maximaal 1% virusbeelden mogen tonen.

Partijen met Klasse I voldoen hieraan. Partijen met Klasse ST echter niet omdat in Klasse ST op basis van de BKD uitvoeringsrichtlijn een tolerantie van 2% voor virussymptomen van kracht is.

Een analyse van de BKD heeft uitgewezen dat het merendeel van de partijen die in Klasse ST vallen in die klasse zijn ingedeeld omdat tijdens de veldinspectie meer dan 1% virusbeelden is waargenomen. Het is om die reden niet zinvol om een werkwijze in te regelen waarbij van partijen met Klasse ST geregistreerd wordt dat het daadwerkelijk geconstateerde viruspercentage maximaal 1% is. Op basis daarvan zouden de betreffende partijen Klasse ST met een aantekening op het BKD certificaat ‘geschikt voor USA/Canada’ toch via PSI verstuurd kunnen worden.

In verband met bovenstaande vereiste heeft Anthos de BKD verzocht om in te regelen dat gemengd geteelde narcissen wel Klasse I kunnen halen. Nu hanteert de BKD voor alle gemengd geteelde bolgewassen de lijn dat deze maximaal Klasse ST kunnen krijgen omdat niet voldaan wordt aan de norm voor raszuiverheid die in Klasse I wordt gehanteerd. Wij zullen u nader informeren als de BKD hier een besluit over genomen heeft.

Wij adviseren u om hier rekening mee te houden bij uw inkoop.

« Terug naar overzicht

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten