Boldompeling onder oude voorwaarden nog toegestaan tot 19 december 2018

19-09-2018

In aanvulling op onze circulaire van 12 september jongstleden (persbericht Ctgb aangaande EU verbod op buitengebruik van een drietal neonicotinoiden) informeren wij u hierbij dat op basis van de daarin vermeldde respijttermijn er nog tot 19 december 2018 gebruik gemaakt kan worden van de drie neonicotinoiden onder de oude voorwaarden.

Gecontroleerde distributie
De middelen mogen alleen op basis van gecontroleerde distributie uitgeleverd worden. Anthos heeft in samenwerking met de Stichting CDG en in afstemming met Ctgb het afgelopen jaar daar een procedure voor opgezet.
Handelsbedrijven of professionele inpakbedrijven dienen aan Anthos kenbaar te maken dat ze gebruik willen maken van neonicotinoiden bij boldompeling voor bollen die bestemd zijn voor export naar derde landen. Diverse bedrijven hebben zich eerder dit jaar bij Anthos aangemeld. Anthos zal deze lijst toesturen naar de Stichting CDG, het Ctgb en de NVWA.
Daarnaast moeten handelsbedrijven een verklaring ondertekenen die ingediend moet worden bij de Stichting CDG. Onderdeel daarvan is dat handelsbedrijven moeten aangeven of ze wel of niet beschikken over een monsterkas. Handelsbedrijven met een monsterkas komen alleen in aanmerking voor levering van de neonicotinoiden als hun kas emmissieloos is of voorzien is van een zuiveringsinstallatie.

In het Ctgb persbericht wordt nadrukkelijk gemeld dat de voorschriften ook van toepassing zijn voor bollen en zaden bedoeld voor export buiten de EU. Dit betekent dat gedompelde bollen in derde landen niet in de volle grond mogen worden opgeplant en afgebroeid.

Als u als handelsbedrijf overweegt om uw bollen tot 19 december 2018 te dompelen dan adviseren wij u met klem om bij uw afweging nadrukkelijk rekening te houden met het feit dat er ook bij export naar derde landen op gehandhaafd kan worden dat bollen opgeplant worden in de kas.
Hoe de NVWA daar qua handhaving invulling aan gaat geven is onbekend.

Als u besluit om bollen die bestemd zijn voor export naar derde landen te dompelen en u levert een gedompelde partij toevalligerwijs toch uit aan een broeier in Nederland of een broeier in een andere EU lidstaat dan adviseren wij u om bij de afnemer nadrukkelijk te melden dat de partij gedompeld is in neonicotinoiden.

Toepassing na 19 december 2018 is pas mogelijk nadat er in afstemming met het Ctgb, de toelatingshouders en de sector een sluitend systeem is ingeregeld om te borgen dat behandelde bollen en knollen onderscheiden kunnen worden en hun hele levenscyclus in een kas staan. Ook bij afzet naar derde landen.

« Terug naar overzicht

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten