HIGH RISK PLANTS - WTO notificatie & voorlopig besluit EU importverboden voor derde landen

11-10-2018

De EU heeft recent aan de WTO haar voornemen genotificeerd om voor een aantal producten (voornamelijk boomkwekerijproducten) tijdelijke importverboden in te stellen. Het invoerverbod gaat in per december 2019. Derde landen kunnen in WTO verband gedurende 60 dagen bezwaar aantekenen t.a.v. deze maatregelen.

Indien u in uw bedrijfsvoering geraakt wordt door deze invoerverboden dan adviseren wij u om contact op te nemen met de Plantenziektenkundige Dienst van het land van herkomst en te zorgen dat deze zo spoedig mogelijk een Pest Risk Analysis (PRA) info dossier opstellen en indienen bij de EU. Op basis daarvan kan een derde land voor een bepaald product mogelijk uitgezonderd worden van het importverbod.
De ingediende dossiers worden door de European Food Safety Authority (EFSA) beoordeeld en op basis van een gunstig oordeel kan besloten worden het importverbod op te heffen (voor specifiek product-3e land combi). Prioritering van ingediende dossiers zal plaatsvinden op basis van: first come-first serve & grootte van dossiers (bestaande handel). De criteria waar een PRA info dossier aan moet voldoen worden waarschijnlijk deze week in Brussel vastgesteld.

Op basis van de ontvangen reacties op de WTO notificatie zal vermoedelijk medio december 2018 in Brussel een finale stemming plaatsvinden om het besluit definitief vast te leggen.

Bijgaand treft u de WTO notificatie aan evenals het voorlopige EU besluit.

« Terug naar overzicht

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten