Anthos overleg met Ctgb over boldompeling na 19 december 2018

woensdag 31 oktober 2018 12:42

Geachte heer/mevrouw,

Anthos heeft afgelopen maandag overleg gevoerd met het Ctgb over de inrichting van een sluitend systeem op basis waarvan het Ctgb boldompeling na 19 december weer kan toestaan.

Uitgangspunt voor het Ctgb - op basis van EU wetgeving - is dat bollen die in Nederland gedompeld worden de rest van hun leven uitsluitend worden opgeplant en afgebroeid in een permanente kas. Die verplichting geldt voor afzet in de EU, maar is tevens van toepassing voor bollen die buiten de EU worden geëxporteerd. Daarnaast moeten behandelde bollen tevens onderscheidbaar zijn van niet-behandelde bollen.

Tijdens het overleg met het Ctgb heeft Anthos een toelichting gegeven op de praktische gang van zaken in de sector, in het bijzonder in relatie tot de export. Ook is aangegeven dat het aantal bedrijven dat boldompeling toepast beperkt is evenals het aantal producten waar het voor gebruikt wordt (lelie en gladiool).

Afgesproken is dat Anthos in samenwerking met de Stichting CDG, de toelatingshouders en een certificeringsorganisatie een voorstel opstelt voor een sluitend systeem waarbij Tracking en Tracing gegarandeerd wordt via het Ketenregister. Het voorstel zal ter beoordeling en goedkeuring voorgelegd worden aan Ctgb.
Gezien de procedure bij het Ctgb en de daarmee gepaard gaande doorlooptijd zal een voorstel uiterlijk eind november gereed moeten zijn. Het College van het Ctgb komt op 19 december bijeen.

Gezien de benodigde ureninzet door Anthos verneem ik graag per omgaande een reactie van handelsbedrijven of het van belang is dat Anthos inzet pleegt op het inrichten van een sluitend systeem om boldompeling na 19 december aanstaande mogelijk te maken.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en zie uw reactie graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Anthos

H.J. Kloosterboer,
Secretaris Fytosanitaire zaken

« Terug

Sluiten