EU importverbod voor High Risk Plants per 14 december 2019

donderdag 20 december 2018 13:09

Geachte heer/mevrouw,

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op haar website een bericht gepubliceerd om Nederlandse bedrijven en andere belanghebbenden te attenderen op een recent besluit van de Europese Commissie om per 14 december 2019 een importverbod af te kondigen voor 35 genera (geslachten) houtige planten, 1 vrucht, 1 groente en 1 type hout.

Autoriteiten van derde landen kunnen in de loop van 2019 informatie aanleveren aan de Europese Commissie voor specifieke planten, om in aanmerking te kunnen komen voor een vrijstelling van dit verbod, zo mogelijk voordat het importverbod per 14 december 2019 van kracht wordt. De procedure voor het verkrijgen van deze vrijstelling is vastgelegd in een EU besluit.

Criteria voor de vereiste informatie zijn benoemd in een EFSA document. Autoriteiten van derde landen kunnen dit nu al gebruiken om informatie voor dossiers samen te stellen.

Welke houtige planten worden verboden?
De volledige lijst met plantgenera is als volgt:

Zaden, bonsais, weefselkweek materiaal, vruchten en bladeren zijn uitgezonderd van dit importverbod.

Welke planten worden ook verboden?
Ook zal er een importverbod gaan gelden voor:

  • alle type plantmateriaal van Ullucus tuberosus (knolgewas, wordt veelal als (sier) groente geïmporteerd),
  • vruchten van Momordica, waar Thrips palmi voorkomt, en
  • hout van Ulmus.

Het besluit van de Europese commissie vloeit voort uit de nieuwe Plantengezondheidsverordening (2016/2031), waarbij de EU meer wil inzetten op preventieve maatregelen om de insleep van schadelijke organismen tegen te gaan. Volgens de verordening kunnen nieuwe importverboden worden ingesteld voor hoog-risico-planten, op basis van een voorlopige beoordeling.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Anthos

H.J. Kloosterboer,
Secretaris Fytosanitaire zaken

« Terug

Sluiten