Soortnaam China

dinsdag 05 maart 2019 15:58

Op 30 januari jongstleden heeft de NVWA de landeneisen China voor bloembollen aangepast. Als gevolg daarvan moet met onmiddellijke ingang de volledige botanische naam vermeld worden op het fytosanitaire certificaat.

Anthos heeft toen direct aan de NVWA en de BKD kenbaar gemaakt dat het voor het bedrijfsleven om een aantal redenen onhaalbaar is om daar op stel en sprong aan te voldoen. Zo hebben bedrijven om te beginnen simpelweg tijd nodig om het in hun systemen te programmeren. Dit geldt ook voor handelsbedrijven die werken met KR-full. Ondanks het feit dat deze bedrijven aangesloten zijn op eCertNL en de vermelding van de juiste soortnaam automatisch wordt gegenereerd zullen deze bedrijven het ook in hun eigen systemen moeten inprogrammeren voor het geval dat eCertNL tijdelijk uit de lucht is.

Hedenochtend heeft Anthos nogmaals overleg gevoerd met de BKD en de NVWA. In reactie op de vraag van Anthos wat feitelijk de aanleiding is voor deze aanpassing heeft de NVWA te kennen gegeven dat China daar om verzocht heeft vanwege problemen die zich in enkele havens zouden hebben voorgedaan. Anthos heeft kenbaar gemaakt dit wel een erg magere onderbouwing voor de genomen maatregel te vinden en dat deze niet in verhouding staat tot de impact daarvan voor het bedrijfsleven.

De NVWA blijft echter bij haar standpunt dat bij export van bloembollen naar China de volledige botanische naam op het fytosanitaire certificaat vermeld moet worden. Er is dus geen begrip voor de door Anthos geuite bezwaren. Men voelt zich daarin gesterkt door het feit dat de BKD keurmeesters geen signalen hebben ontvangen van het bedrijfsleven dat het vermelden van de soortnaam tot problemen leidt.

Dit betekent dat handelsbedrijven het vermelden van de soortnaam zullen moeten inregelen. Bijgaand treft u de lijst met soortnamen van Floricode aan. eCertNL gaat uit van deze lijst. Het bestand bevat een tabblad met de soortnamen en een tabblad met een leeswijzer:

  • Regel 1: Staat een gewas niet in de lijst, dan altijd het gewas combineren met hybrid erachter (b.v. Dahlia hybrid);
  • Regel 2: Staat een gewas wel in de lijst, maar de betreffende soort niet, dan altijd het gewas combineren met hybrid erachter (b.v. Lilium hybrid).

« Terug

Sluiten