REMINDER EU importverbod voor High Risk Plants / NIEUW Eisen grond bij import EU

vrijdag 12 april 2019 12:56

Als reminder herinneren wij u nogmaals aan het besluit van de Europese Commissie om per 14 december 2019 een importverbod af te kondigen voor 35 genera (geslachten) houtige planten.

Tevens informeren wij u hierbij over de nieuwe grondeisen bij import in de EU. Deze zijn recent door de COMMISSIE vastgesteld en gaan in per 1 september 2019.

Reminder High Risk Plants

Als reminder herinneren wij u nogmaals aan het besluit van de Europese Commissie om per 14 december 2019 een importverbod af te kondigen voor 35 genera (geslachten) houtige planten.

Autoriteiten van derde landen kunnen in de loop van 2019 informatie aanleveren aan de Europese Commissie voor specifieke planten, om in aanmerking te kunnen komen voor een vrijstelling van dit verbod, zo mogelijk voordat het importverbod per 14 december 2019 van kracht wordt. De procedure voor het verkrijgen van deze vrijstelling is vastgelegd in een EU besluit.

Criteria voor de vereiste informatie zijn benoemd in een EFSA document. Autoriteiten van derde landen kunnen dit nu al gebruiken om informatie voor dossiers samen te stellen.

Welke houtige planten worden verboden?
De volledige lijst met plantgenera is als volgt:

Zaden, bonsais, weefselkweek materiaal, vruchten en bladeren zijn uitgezonderd van dit importverbod.

Welke planten worden ook verboden?
Ook zal er een importverbod gaan gelden voor:

  • alle type plantmateriaal van Ullucus tuberosus (knolgewas, wordt veelal als (sier) groente geïmporteerd),
  • vruchten van Momordica, waar Thrips palmi voorkomt, en
  • hout van Ulmus.

Eisen grond bij import EU

Onderstaande eisen zijn van toepassing voor producten die met aanhangende grond of groeimedium geïmporteerd worden. De eisen zijn niet van toepassing als het product vrij van grond geïmporteerd wordt.

„34. Aan planten aanhangende of daarbij gevoegde groeimedia, bedoeld om de levenskracht van de planten te handhaven, met uitzondering van steriele media voor in- vitroplanten, van oorsprong uit derde landen met uitzondering van Zwitserland.

Officiële verklaring dat:

  1. a) het groeimedium op het tijdstip van het planten van de bijbehorende planten:
  2. i) vrij was van grond of organisch materiaal en niet eerder is gebruikt voor de plantenteelt of andere landbouwdoeleinden;

of

  1. ii) uitsluitend bestond uit turf of vezel van Cocos nucifera , dat voorheen niet is gebruikt voor de plantenteelt of andere landbouwdoeleinden;

of

iii) onderworpen is aan een doeltreffende behandeling om te verzekeren dat het vrij is van schadelijke organismen; de gegevens van de behandeling moeten in de in artikel 13, lid 1, punt ii), bedoelde certificaten onder de rubriek „aanvullende verklaring” worden vermeld;

en

in alle bovengenoemde gevallen onder passende omstandigheden is opgeslagen en gehouden om het vrij te houden van schadelijke organismen;

en

  1. b) sedert het planten:
  2. i) passende maatregelen zijn genomen om te garanderen dat het groeimedium vrij werd gehouden van schadelijke organismen, waaronder ten minste:

—het groeimedium fysiek geïsoleerd houden van grond en andere mogelijke bronnen van verontreiniging;

— hygiënische maatregelen;

— het gebruik van water dat vrij is van schadelijke organismen;

of

  1. ii) het groeimedium, in voorkomend geval met grond, binnen twee weken vóór de uitvoer volledig door wassen is verwijderd, met gebruikmaking van water dat vrij is van schadelijke organismen. Omplanten in het groeimedium mag onder de voorwaarden van punt a) worden uitgevoerd. De omstandigheden moeten van dien aard zijn dat het groeimedium vrij wordt gehouden van schadelijke organismen, zoals in punt b) voorgeschreven.”;

« Terug

Sluiten