Verslag Algemene Ledenvergadering Anthos

woensdag 03 juli 2019 08:55

Bijgevoegd treft u het verslag aan van de Algemene Ledenvergadering van Anthos die plaatsvond op donderdag 20 juni jl. in Hotel de Nachtegaal, Lisse.

Voor vragen kunt u contact opnemen met het secretariaat van Anthos.

Op 26 juni jl. stuurden wij u onderstaand bericht over de genomen besluiten:

Ledenvergadering Anthos stemt in met Structuurwijziging en nieuwe Contributieheffing voor de bloembollenleden per 1 januari 2020

Op donderdag 20 juni jl. vond de Algemene Ledenvergadering van Anthos plaats. De voorgestelde structuurwijziging en de nieuwe contributiegrondslag voor de bloembollen leden waren de meest in het oog springende onderwerpen. Belangrijk waren ook de benoeming van een tweetal leden voor het Bestuur Boomkwekerijproducten en het vaststellen van de jaarrekening 2018.

Structuurwijziging
Voor de structuurwijziging had het Algemeen Bestuur een voorstel tot statutenwijziging voorbereid dat met een grote meerderheid werd aangenomen. Als gevolg daarvan zullen de leden van Anthos ingedeeld worden in een Afdeling Bloembollen en een Afdeling Boomkwekerijproducten. De afdelingen stellen hun eigen contributiegrondslag vast en beslissen zelf over de besteding daarvan. Een andere belangrijke wijziging is dat het Dagelijks Bestuur zal worden vervangen door het Verenigingsbestuur. Dat krijgt meer verantwoordelijkheden, in het bijzonder als het gaat om de financiële huishouding van de vereniging. Tot slot zal in de structuur ruimte worden ingebed voor handelsgroepen met bijbehorende adviescommissies, die o.a. de nog bestaande landengroepen zullen vervangen. 

Contributieheffing Bloembollenleden
Nog voor de opheffing van het Productschap Tuinbouw (PT) is op verzoek van de bloembollenleden de Heffingsverordening Bloembollen voor de bloembollenhandel ingetrokken. Als alternatief is een privaatrechtelijke stichting in het leven geroepen, die bekendheid heeft gekregen onder de naam iBulb. Via deze stichting komt jaarlijks een budget beschikbaar van plm. € 1.200K, dat wordt ingezet voor de financiering van programma’s op het gebied van promotie, onderzoek en markttoegang. 

Door het onderscheid onder Anthos-leden tussen iBulb en niet-Bulb deelnemers, is er frictie ontstaan omdat niet altijd duidelijk is of de dienstverlening/belangenbehartiging uit de contributie van Anthos of uit het budget van iBulb wordt gefinancierd. Om die reden heeft het bestuur van Anthos een voorstel aan de ledenvergadering voorgelegd op basis waarvan markttoegang, onderzoek en promotie als kernactiviteiten van Anthos moeten worden beschouwd waar alle bloembollenleden van Anthos aan mee moeten betalen. 

Het voorstel van het bestuur is na een goede inhoudelijke discussie met een ruime meerderheid van de aanwezige leden geaccordeerd. Wel is er op het voorstel één wijziging door de ledenvergadering doorgevoerd: de broeierij-handelsgroepen voor de voorjaarsbloeiende en zomerbloeiende bolgewassen worden voor hun afzet binnen de Europese Unie aangeslagen met een percentage van 0,3% in plaats van de voorgestelde 0,4%. Reden hiervoor is dat zij bij 0,4% met een te hoge afdracht voor markttoegang te maken krijgen, die niet in verhouding staat tot de inspanningen die daarvoor in de richting van de landen van de Europese Unie wordt gepleegd. 

Het volledige door de ledenvergadering genomen besluit inzake de contributieheffing voor de bloembollenleden vindt u terug via deze link. Deze nieuwe grondslag treedt in werking per 1 januari 2020. Voor de iBulb deelnemers heeft de nieuwe grondslag vrijwel geen financiële gevolgen, maar de niet-deelnemende bedrijven worden daardoor met een aanzienlijke verhoging van de contributiebijdrage geconfronteerd. Met veel van deze bedrijven vindt overleg plaats of zij hun Anthos lidmaatschap onder de nieuwe voorwaarden zullen voortzetten. 

Voor de boomkwekerij-leden blijft de contributiegrondslag ongewijzigd. 

Benoemingen Bestuursleden Boomkwekerijproducten
De ledenvergadering heeft ingestemd met de voordracht van Fons van Wezel (Plantmarket BV) en de herbenoeming van Florian Faassen (Bart Faassen Tegelen) tot lid van het Bestuur Boomkwekerijproducten. Beiden zijn daarmee ook lid van het Algemeen Bestuur.

« Terug

Sluiten