Export van Franse leliebollen naar Mexico

28-05-2020

Voor import van Franse lelies vereist Mexico dat deze behandeld zijn met een insecticide. Deze eis geldt overigens niet voor lelies die in Nederland geteeld zijn.

Er zijn geen insecticiden meer met een toelating voor een na-oogst behandeling. Om die reden worden de bollen nu bij aankomst in Mexico met een insecticide behandeld.

Een alternatief zou zijn om op het fytosanitair certificaat te vermelden dat de bollen tijdens de teelt behandeld zijn met een insecticide. De NPPO van Mexico heeft aangegeven daar mee in te kunnen stemmen.

De NVWA heeft contact gezocht met de Franse autoriteiten. Die zijn bereid om voor Franse lelies op het EU pre-exportdocument daarvoor een verklaring af te geven.   

In verband daarmee vragen wij handelsbedrijven die Franse lelies naar Mexico willen exporteren om aan Anthos kenbaar te maken welke partijen (lotnummers, cultivar) dat betreft. Anthos geeft een totaaloverzicht door aan de NVWA die de lijst vervolgens doorstuurt naar de NPPO van Frankrijk met het verzoek om voor die lotnummers een nieuw EU Pre-export document af te geven.

Ik zie uw reactie graag per omgaande tegemoet.

« Terug naar overzicht

Archief > 2020

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten