Residu problematiek Greenpeace

06-03-2015

Naar aanleiding van de discussie over de relatie tussen neonicotinoïden op bloembollen en boomkwekerijproducten en de gezondheid van bijen, stellen retailers, waaronder de Duitse Rewe Group momenteel aanvullende eisen aan residuen op producten. In verband daarmee heeft Anthos maandag 2 maart jl. overleg gehad met vertegenwoordigers van Nefyto en Bayer. Bij de gewasbeschermingsmiddelenindustrie is – met name vanuit de voedingstuinbouw - veel kennis aanwezig over residuen en de wijze waarop met de eisen van retailers omgegaan kan worden. Deze kennis zal gebruikt worden bij de inspanningen van Anthos om de gevolgen voor de handel tot een minimum te beperken.

Met PPO bekijken we de komende weken welke aanknopingspunten de ketenanalyse biedt, die is uitgevoerd als reactie op het onderzoek van Greenpeace naar residu van gewasbescherming op bloembollen voor droogverkoop en op pot en tuinplanten. Meer in het bijzonder gaan we de mogelijkheid van de ontwikkeling van een zogenaamde Residu-indicator na. Hierbij werken we samen met PPO en de gewasbeschermingsmiddelenindustrie. Medio maart zal een voorstel hiervoor gereed zijn.

Vervolgens zullen we een bijeenkomst beleggen met onze leden om de verdere strategie in het “Greenpeace dossier” met u te bespreken. Daarvoor ontvangt u binnenkort een uitnodiging.

Daarnaast is een brief in de maak die Anthos zal versturen aan retailers. Nefyto en Bayer leveren hier ook input voor. Hierin komt een uiteenzetting van de stappen we als sector gaan ondernemen om adequate oplossingen te bieden voor de problemen zoals door Greenpeace zijn aangehaald .

Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met het secretariaat.

« Terug naar overzicht

Archief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten