Noodmaatregelen Frankrijk i.v.m. Xylella fastidiosa

22-04-2015

Hierbij informeren wij u dat Frankrijk, ingaande april, eenzijdige noodmaatregelen afgekondigd heeft om de insleep en verspreiding van de bacterie Xylella fastidiosa tegen te gaan. De controlelast om deze noodmaatregelen te handhaven ligt bij Frankrijk zelf. Xylella fastidiosa heeft in de EU de quarantainestatus. Het organisme is in 2013 echter aangetroffen in olijf in Italië en mede op basis daarvan heeft Frankrijk voornoemde maatregelen genomen. Op basis van de EU wetgeving heeft Italië zelf ook maatregelen genomen om het organisme uit te roeien en verdere verspreiding tegen te gaan.

De noodmaatregelen hebben betrekking op planten (uitgezonderd zaden) van ca. 100 geslachten/soorten (zie bijlage). Frankrijk heeft de volgende maatregelen afgekondigd:

A. Import (van buiten de EU) van deze planten in Frankrijk:
1. Uit landen waar de bacterie afwezig is, is import alleen toegestaan wanneer op het fytosanitair certificaat deze afwezigheid verklaard wordt.

2. Uit landen waar de bacterie voorkomt, of waarvan het niet bekend is of de bacterie voorkomt, is import verboden.

3. Als uitzondering op 2 is import alleen toegestaan als de planten afkomstig zijn uit een vrij gebied (conform internationale standaarden) en gedurende hun hele leven geteeld zijn op een geregistreerde productieplaats. Dit moet ook op het fytosanitair certificaat verklaard worden. Tevens moeten bij import monsters getoetst worden.

N.B. deze eisen legt Frankrijk ook op aan partijen planten die na import (bijvoorbeeld in Nederland) worden doorgeleverd aan Frankrijk.

B. Intern verkeer EU:
Planten uit het afgebakende gebied (Apulia in Italië) mogen niet in Frankrijk worden binnengebracht.

C. Verplichte melding
Eenieder in Frankrijk die aanwezigheid van de bacterie vaststelt of vermoedt moet dit melden aan de autoriteiten.

« Terug naar overzicht

Archief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten