Groen licht voor uitwerken Residu Indicator

23-04-2015

rijdag 17 april jl. hebben de leden tijdens een druk bezochte bijeenkomst in Sassenheim groen licht gegeven aan Anthos en PPO om de plannen voor een Residu Indicator verder uit te werken. De Residu Indicator moet een oplossing bieden voor de aanvullende eisen van retailers aan residuen op producten vanwege de door Greenpeace aangewakkerde discussie over neonicotinoïden. Ook aan toekomstige eisen aan andere (groepen) gewasbeschermingsmiddelen moet de indicator tegemoet komen. Op de bijeenkomst waren 28 leden, voornamelijk uit de droogverkoop, afgekomen.

Voor siergewassen bestaan momenteel geen normen voor residugehalten op producten. Met de indicator krijgt de handel een communicatiemiddel in handen, waarmee bij afnemers aangegeven kan worden welke residuen bij normale bedrijfsvoering (dat wil zeggen met gewasbescherming volgens de wettelijke toelating) op een partij aanwezig kunnen zijn.

De leden plaatsten opmerkingen en aandachtspunten, die PPO bij de uitwerking mee zal nemen. Het uitgewerkte voorstel zal besproken worden met een aantal handelaren. Tevens zullen teelt en retail betrokken worden.

De presentaties die bij de bijeenkomst gehouden zijn, vindt u hier:
Presentatie toelating gewasbeschermingmiddelen – Maritza van Assen, Nefyto
Presentatie residuen op gewassen – Jolanda Wijsmuller, Bayer
Presentatie resultaten Anthos residuonderzoek monsters – Johan Kos, Proeftuin Zwaagdijk
Presentatie Residu Indicator – Rik de Werd, PPO - Wageningen UR

Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met het secretariaat.

« Terug naar overzicht

Archief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten