EU Noodmaatregelen Xylella fastidiosa / Invoer boomkwekerijproducten in EU

18-05-2015

Vorige week heeft de Commissie bekend gemaakt dat, gezien de grote fytosanitaire risico’s, er door de EU noodmaatregelen zullen worden ingesteld ten aanzien van de bacterie Xylella fastidiosa. De maatregelen worden deze week van kracht.
Xylella fastidiosa heeft een brede waardplantenlijst en omvat feitelijk het gangbare boomkwekerijsortiment, waaronder ook enkele vaste planten. Bijgaand treft u de publicatie van de EU noodmaatregelen aan.

Alhoewel de noodmaatregelen als zodanig geen betrekking hebben op bloembollen informeren wij u hier wel over gezien de verplichte bijschrijvingen op het fytosanitaire certificaat voor waardplanten van X. fastidiosa bij import in de EU.

Indien u bloembollen wilt importeren in een combinatiezending met boomkwekerijproducten dan is het, ter voorkoming van eventueel oponthoud, van belang om na te gaan of het land van herkomst voldoet aan onderstaande eisen.

Import in de EU
Als gevolg van de EU noodmaatregelen mogen 160 plantensoorten en 28 genera niet meer in de EU geïmporteerd worden. Import vanuit landen buiten de EU is pas weer mogelijk op het moment dat het betreffende land duidelijk heeft gemaakt of X. fastidiosa al dan niet voorkomt in het betreffende land.

  • Als een land verklaart vrij te zijn van Xylella fastidiosa dan dient dit als bijschrijving op het fytosanitair certificaat vermeld te worden. Tot die tijd worden fytosanitaire certificaten uit een land niet geaccepteerd. 
  • Indien een land niet kan verklaren vrij te zijn van Xylella fastidiosa dan is export naar de EU mogelijk op basis van Pest Free Area of op basis van een Pest Free Production Site. Dit dient op het fytosanitaire certificaat vermeld te worden. Een Pest Free Production Site dient aan strikte voorwaarden te voldoen; gesloten teelt, bufferzone 200 meter, toepassen pesticiden tegen vectoren en jaarlijkse toetsing, inclusief een exporttoets.

Zendingen die reeds onderweg waren/zijn voor de datum dat de EU maatregelen wettelijk van kracht worden mogen nog geïmporteerd worden in de EU.
Bij import in de EU zullen partijen afkomstig uit een land waar Xylella fastidiosa voorkomt getoetst worden. Partijen afkomstig uit een land dat vrij is van X. fastidiosa zullen getoetst worden als daar aanleiding toe is.

« Terug naar overzicht

Archief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten