NVWA stelt voor export naar Korea toetsing in voor tulp, lelie en gladiool

30-07-2015

Dames, Mijne heren,

Eerder deze maand is na een bezoek van een Koreaanse delegatie aan Nederland het hernieuwde protocol met Korea ondertekend. Daarmee is voor de protocolgewassen (tulp, lelie, gladiool, crocus en freesia) toetsing bij import afgewend.
De NVWA en het Ministerie van Economische Zaken hebben nu echter besloten dat voor ArMV en SLRSV alleen een fytosanitaire garantie afgegeven kan worden op basis van toetsing.
Om die reden stelt de NVWA voor de protocolgewassen tulp, lelie en gladiool de volgende aanvullende eisen:

Tulp
Met ingang van 01-08-15:
• Partijen oogst 2015 die op basis van China toetsing besmet blijken te zijn, komen ook niet meer in aanmerking voor export naar Korea.
Met ingang van 21-08-15:
• Van oogst 2015 komen partijen van Klasse ST en Klasse I in aanmerking voor export naar Korea mits de partij op basis van toetsing vrij bevonden is van ArMV;
• Voor oogst 2016 komen alleen partijen van Klasse I in aanmerking voor export naar Korea.

Lelie:
Met ingang van 01-08-15:
• Partijen van oogst 2014 die middels de China toetsing (plantgoedtoets en/of exporttoets) besmet zijn bevonden van ArMV en/of SLRSV mogen nu ook niet meer geëxporteerd worden naar Korea;
• Partijen oogst 2014 die niet voor China zijn getoetst, hoeven voor export naar Korea niet alsnog bij export getoetst te worden.
Met ingang van 21-08-15
• Van oogst 2015 zijn alleen Klasse I partijen geschikt voor export naar Korea als deze op basis van toetsing vrij bevonden zijn van ArMV en SLRSV;

Gladiool:
Met ingang van 21-08-15
• Vanaf oogst 2015 komen alleen partijen Klasse ST en exportgeschiktheid China (inclusief toets ArMV) in aanmerking voor exportcertificering;
• Met ingang van oogst 2016 wordt voor het virus BYMV een norm van toepassing. Klasse I Japan voldoet hieraan, bij Klasse I en ST dient deze norm opgenomen te worden.

Anthos heeft officieel bezwaar aangetekend tegen deze eenzijdig door de NVWA ingestelde maatregelen. Anthos zal nog nader overleg voeren met de NVWA en het ministerie van Economische Zaken, maar vanwege de vakantietijd zal dat overleg op korte termijn niet mogelijk zijn.

Om inzicht te krijgen wat de gevolgen van deze maatregelen zijn voor de handelsbedrijven ontvangen wij per omgaande van u graag nadere informatie in welk mate uw bedrijf door deze maatregelen geraakt wordt (aantal partijen per bolgewas dat getoetst moet worden). Deze informatie hebben wij nodig voor het vervolgoverleg wat wij met de NVWA en het ministerie van Economische Zaken zullen voeren.

Wij zullen u op de hoogte houden van de ontwikkelingen en indien gewenst zullen wij nog een bijeenkomst beleggen met de handelsbedrijven.

Met vriendelijke groet,

Anthos

H.J. Kloosterboer,
Secretaris Fytosanitaire zaken

« Terug naar overzicht

Archief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten