Zuid Korea aanpassing exportkeuring tulp, lelie en gladiool met ingang van oogst 2016 & doorwerking daarvan voor tulp en gladiool m.b.t. export naar China

04-02-2016

Hierbij melden wij u dat de NVWA besloten heeft om met ingang van oogst 2016 voor de bolgewassen tulp, lelie en gladiool aanpassingen door te voeren in de exportkeuring voor Zuid Korea. Op basis van toetsing dient aangetoond te worden dat partijen tulp en gladiool vrij zijn van Arabis Mozaïek Virus (ArMV) en partijen lelie vrij zijn van ArMV en Strawberry Latent Ringspot Virus (SLRSV). Ondanks het feit dat Anthos nadrukkelijk aan de NVWA kenbaar heeft gemaakt niet in te kunnen stemmen met deze aanpassing, heeft de NVWA deze week besloten om deze aanpassing toch onverkort in te voeren. De NVWA heeft de landeneisen op dit punt al op 11 november 2015 aangepast.

Handelsbedrijven die werken met het Ketenregister kunnen partijen van genoemde bolgewassen exporteren op basis van plantgoedtoetsing. Tevens is het voor deze bedrijven mogelijk om partijen tulp, lelie en gladiool te exporteren naar Zuid Korea op basis van exporttoetsing (monstername bij de exporteur).
Dit geldt ook bij export van tulp en gladiool naar China. In het China protocol (dat van toepassing is voor tulp en lelie) is m.b.t. tulp niet specifiek voorgeschreven dat het plantgoed getoetst moet zijn, zoals dat voor lelie wel het geval is.
Handelsbedrijven die geen gebruik maken van het Ketenregister dienen middels een exporttoets aan te tonen dat partijen vrij zijn van de genoemde virussen en voor Tracking & Tracing doeleinden moet verplicht gebruik gemaakt worden van de printerbon.

De NVWA heeft eveneens besloten om de werkwijze voor toetsing van Tulp en Gladiool gelijk te trekken met Lelie. Dit betekent dat een toetsuitslag alleen betrekking heeft op het deel van de partij waar het monster uit getrokken is. Tevens is het voor Tulp en Gladiool niet meer toegestaan dat de exporttoets uitgevoerd wordt bij de producent.
In verband met de laatstgenoemde aanpassing heeft Anthos bij de NVWA het verzoek ingediend om de komende periode bolmonsters te mogen nemen van al geplante partijen en die te laten toetsen. Uitgezocht wordt of het technisch mogelijk is om opgerooide bollen betrouwbaar te toetsen.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

« Terug naar overzicht

Archief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten