Plantenpaspoortplicht voor waardplanten van Xylella fastidiosa bij verhandeling naar andere EU lidstaten

05-02-2016

Op 2 december jongstleden hebben wij u geïnformeerd dat in Brussel besloten is om de plantenpaspoortplicht in te stellen voor een aantal waardplanten van Xylella fastidiosa. De NVWA verwacht dat dit besluit in januari 2016 gepubliceerd, en daarmee ook van kracht, zal worden.

De NVWA en Naktuinbouw hebben na overleg besloten om de implementatie in Nederland vanaf 31 maart 2016 te effectueren en zullen vanaf die datum inspecties uitvoeren om te controleren of bedrijven de plantenpaspoortplicht naleven.

Bij verhandeling van deze waardplanten naar andere lidstaten in de EU is het mogelijk dat handelsbedrijven met de situatie geconfronteerd worden dat de lidstaat van bestemming al eerder dan 31 maart verlangt dat de waardplanten voorzien zijn van een plantenpaspoort. Het VK eist op dit moment al dat de waardplanten voorzien zijn van een plantenpaspoort. Daar dient dan aan voldaan te worden. Indien uw bedrijf nog niet door Naktuinbouw geaccrediteerd is om plantenpaspoorten uit te geven dan dient u contact op te nemen met Naktuinbouw en zal bekeken worden hoe deze accreditatie zo snel mogelijk verleend kan worden.

Rosa floribunda staat op de waardplantenlijst. Rozen uit de floribundagroep dienen voorzien te zijn van een plantenpaspoort.

« Terug naar overzicht

Archief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten