Residuen-problematiek – REWE

19-05-2016

Het is ons bekend dat de toeleveranciers in de droogverkoop met grote regelmaat geconfronteerd worden met vragen van hun afnemers over de residuwaarden die op bollen kunnen worden aangetroffen. Ook vraagt men veelvuldig om informatie met welke middelen de gewassen gedurende het productie- en verwerkingsproces bewerkt zijn. Vaak overlegt men ook een verklaring die door de toeleverancier ondertekend moet worden waarmee toegezegd wordt dat de betreffende producten vrij zijn van actieve stoffen die in de verschillende gewasbeschermingsmiddelen voorkomen.

Een retailer die op dat vlak hoge eisen stelt is REWE die aan potentiële leveranciers een lijst overlegt van in totaal 64 actieve stoffen. Anthos heeft deze lijst gecheckt en inzichtelijk laten maken welke van deze stoffen een toelating hebben voor bloembollen. Het is duidelijk geworden dat van die 64 stoffen er voor 59 (!) geen toelating bestaat voor bloembollen en dat we er gevoeglijk vanuit mogen gaan dat:
• die niet gebruikt worden bij bloembollen;
• de kans gering zal zijn dat die op de bol worden aangetroffen.

De vijf actieve stoffen van de REWE lijst die wel zijn toegelaten in bloembollen zijn de volgende:
1. acetamiprid (formulering: Gazelle)
2. imidacloprid (formuleringen: WOPRO Imidacloprid 70 WG, Admire en Kohinor 700 WG)
3. thiacloprid (formulering: Calypso)
4. deltamethrin (formulering: Decis)
5. ethoprofos (formulering: Mocap/alleen toelating in gladiool)

De stoffen als vermeld onder 1 t/m 3 behoren tot de neonicotinoïden. In opdracht van Anthos is vorig jaar in een aantal belangrijke bolgewassen een steekproef genomen (107 partijen) om de residuwaarden te bepalen. De resultaten wezen uit dat die residuwaarden voor neonicotinoïden van een zeer laag gehalte zijn en in veel partijen werden neonicotinoïden helemaal niet aangetroffen. Voor meer uitgebreide informatie hierover verwijzen wij u naar onze verklaring van 26 april jl. die in vier verschillende talen is verstrekt.

De meettechnieken om residuen te bepalen zijn zeer nauwkeurig. Het is mogelijk dat in bloembollen residuen aangetroffen kunnen worden van actieve stoffen die als zodanig geen toelating (meer) hebben in bloembollen. Dit betekent echter niet automatisch dat er sprake is van illegaal gebruik tijdens de teelt van het betreffende bloembolgewas. Een logische verklaring daarvoor is dat sommige gewasbeschermingsmiddelen zeer persistent zijn en jaren na toepassing nog aangetoond kunnen worden in de grond, in de bewaarruimte of in het fust (kratten/kuubskisten).

Wij vertrouwen erop dat u met deze informatie geholpen bent, alsook met het bijgesloten overzicht waarop de complete informatie inzake de REWE-lijst is terug te vinden. Mocht u van andere afnemers vergelijkbare lijsten hebben ontvangen, dan zijn wij gaarne bereid die ook voor u te checken.

Voor aanvullende vragen kunt u contact topnemen met het secretariaat van Anthos (Hester van Gent/Hendrik Jan Kloosterboer).

« Terug naar overzicht

Archief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten