Mogelijke aanvullingen EU lijst invasieve soorten

20-06-2016

Geachte heer mevrouw,

Op basis van de nieuwe Europese exotenverordening (EU 1143/2014) is eind 2015 de eerste Unielijst van Invasieve soorten vastgesteld (zie bijlage). Soorten die op deze lijst vermeld staan mogen niet meer geteeld of verhandeld worden! Overigens is deze lijst nog niet officieel van kracht, maar kan dat elk moment worden!

Op dit moment ligt er bij alle EU lidstaten een aanvullende lijst (zie bijlage)voor van invasieve soorten die mogelijk toegevoegd zullen worden aan de lijst van invasieve soorten. Vanwege het feit dat een aantal soorten daarvan in Nederland regulier geteeld en verhandeld worden heeft Anthos bij de NVWA aangegeven bezwaar te maken tegen opname van deze soorten (zie onderstaande lijstje) op de Europese lijst van invasieve soorten. Dit zal de NVWA meenemen bij de stemming in Brussel.

Om ons bezwaar meer kracht bij te zetten wil de NVWA graag meer onderbouwing van het daadwerkelijke teeltareaal en het handelsbelang. Indien u soorten van de aanvullende lijst teelt dan wel verhandelt dan verneem ik graag welk handelsbelang daar voor uw bedrijf mee gemoeid is.

Lijst van soorten van de aanvullende lijst waar Anthos bezwaar tegen heeft gemaakt:
Asclepias Syriacca
Gunnera tinctoria
lupinus polyphilus
Pennisetum cetosum
Acer negundo
Ailanthus altissima
Cornus sericea
Spirea tomentosa
Solidago graminifolia.
Penniseteum setaceum
Gunnera manicata

Ik zie uw reactie graag spoedig tegemoet.

« Terug naar overzicht

Archief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten