Anthos en KAVB organiseren Fytobreed Ketenoverleg

23-02-2017

Anthos en de KAVB hebben een aanvang gemaakt met een fytobreed-ketenoverleg, waaraan door vertegenwoordigers uit teelt en handel wordt deelgenomen. Tijdens de eerste bijeenkomst zijn de uitkomsten van de Meerjarenvisie Fytosanitair Beleid Bloembollensector gepresenteerd. Deze visie is opgesteld door Pieter Oosterveld in opdracht van het Sectorplatform Bloembollen en is HIER te downloaden.

Nadat een toelichting op de visie is gegeven, zijn door Anthos en KAVB korte presentaties verzorgd over de problemen en valkuilen waar zowel teelt, als handel mee te maken hebben in relatie tot de fytosanitaire problemen waar de bloembollensector mee geconfronteerd wordt. Vervolgens heeft een discussie plaatsgevonden, o.a. over de vraag of de bloembollensector voor de verschillende gewassen meer fytosanitaire garanties kan/moet geven aan derde landen op basis van een eenduidige systeemaanpak.

De aanwezigen kwamen tot de conclusie dat –met uitzondering van het product lelie– er onvoldoende kennis voor handen is over de aard en omvang van de verschillende quarantaine organismen voor de uiteenlopende gewassen. Om systemen te kunnen ontwikkelen is meer kennis nodig. Om die reden is besloten om voor tulp, narcis, gladiool en hyacint werkgroepen samen te stellen die zullen bestaan uit vertegenwoordigers van teelt en handel. Deze werkgroepen zullen onderzoeken of een praktisch en economisch haalbaar fytosanitair systeem voor het betreffende gewas kan worden ontwikkeld en welke eisen qua toetsen en toleranties daaraan verbonden moeten/kunnen worden. De resultaten zullen teruggekoppeld worden met het Fytobrede Ketenoverleg dat later dit jaar opnieuw bijeen zal komen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van Anthos. 

« Terug naar overzicht

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten