Anthos voert besprekingen in Washington over markttoegang voor boomkwekerijproducten

vrijdag 07 april 2017 11:35

Anthos heeft op 27 en 28 maart in Washington D.C. overleg gevoerd met vertegenwoordigers van de American Plant Health Inspection Service (APHIS), de Canadian Food Inspection Agency (CFIA) en het United States Department of Agriculture (USDA) over het preclearance programma voor bloembollen en vaste planten. Daarnaast is er gesproken over de markttoegang voor boomkwekerijproducten. In het licht daarvan is veel aandacht besteed aan het zich voortslepende boktordossier en de voorgang daarin. Als gevolg van uitbraken in Nederland is export van bomen die op de Amerikaanse en Canadese waardplantenlijst (+/- 70 soorten en geslachten) staan al een aantal jaar niet meer toegestaan, behoudens als het materiaal dunner is dan 10mm. Anthos streeft er lange tijd naar om samen met Naktuinbouw en de NVWA een bilateraal protocol met de Verenigde Staten en Canada tot stand te brengen om de export van waardplanten dikker dan 10 mm weer mogelijk te maken. Tijdens het overleg is bekend gemaakt dat de Verenigde Staten en Canada de laatste hand leggen aan een reactie op de Nederlandse voorstellen en toegezegd is dat die zeer binnenkort beschikbaar gaat komen. Op grond daarvan zal Anthos in overleg treden met de NVWA om te bezien of het Nederlandse bedrijfsleven aan de gestelde criteria kan voldoen en of daarmee de basis kan worden gelegd voor het af te sluiten protocol.

Anthos heeft APHIS ook gevraagd om meer helderheid te geven in de fytosanitaire eisen waaraan een product moet voldoen. Het komt namelijk regelmatig voor dat zendingen bij import in de Verenigde Staten worden afgekeurd, terwijl in Nederland niet bekend is dat het organisme waarop afgekeurd wordt, in de Verenigde Staten de quarantaine status heeft.

Tot slot is tijdens de besprekingen ook duidelijk geworden dat Amerikaanse fruitproducenten bij APHIS een verzoek hebben ingediend om de import van vruchtbomen en onderstammen uit een vijftal landen (waaronder Nederland) uit te zonderen van de zogenoemde NAPPRA wetgeving. (Ter informatie: NAPPRA staat voor Not Authorised Pending Pest Risk Analysis). Binnen de NAPPRA wetgeving staan diverse quarantaine ziekten en plagen benoemd waaronder ook de boktor (Asian longhorned beetle & Citrus longhorned beetle). APHIS is momenteel bezig om te onderzoeken onder welke voorwaarden dat verzoek gehonoreerd zou kunnen worden. USDA heeft toegezegd Anthos op de hoogte te houden van de voortgang. 

« Terug

Sluiten