Export boomkwekerijproducten naar Rusland

08-05-2017

Voor export van boomkwekerijproducten naar Rusland geldt al enkele jaren een importstop. Sinds vorig jaar biedt Rusland de mogelijkheid dat boomkwekerijproducten naar Rusland mogen worden geëxporteerd op basis van een ‘preshipment inspectie’ door inspecteurs van de Russische Plantenziektenkundige Dienst (Rosselkhoznadzor) uitgevoerd op kwekerijen in Nederland. Daarbij worden naast een visuele inspectie ook grond- en bladmonsters genomen.

 De importeur krijgt van Rosselkhoznadzor  toestemming om van geïnspecteerde NL bedrijven die vrij bevonden zijn van de ziekten en plagen waarvoor in Rusland de Q-status geldt producten te mogen importeren. Daarvoor geeft Rosselkhoznadzor een lijst af van producten en aantallen die geïmporteerd mogen worden. Deze toestemming heeft betrekking op 1 teeltseizoen.

Als u met uw bedrijf in aanmerking wilt komen om boomkwekerijproducten naar Rusland te exporteren dan dient u ervoor te zorgen dat uw Russische importeur bij de Rosselkhoznadzor kenbaar maakt van uw bedrijf boomkwekerijproducten te willen importeren. De ervaring is dat Rosselkhoznadzor op basis van dat signaal  aan de NVWA een brief stuurt met de melding bereid te zijn om uw bedrijf te inspecteren indien zij daar door de Nederlandse overheid voor worden uitgenodigd.

De NVWA heeft inmiddels van Rosselkhoznadzor de melding ontvangen dat zij bereid zijn om ook dit jaar inspecteurs naar Nederland te sturen om een aantal bedrijven te inspecteren. De NVWA zal aan Rusland laten weten dat de inspecteurs welkom zijn. Vorig jaar vond de inspectie plaats begin september.

Er zal nog overleg plaatvinden tussen Anthos, LTO, NVWA en Naktuinbouw om een aantal zaken af te stemmen m.b.t. de uitvoering. De bedrijven die geïnspecteerd worden, moeten gezamenlijk de kosten van vervoer in NL en het versturen van monsters naar Rusland betalen. 

« Terug naar overzicht

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten