Lotnummer vaste planten

donderdag 13 juli 2017 15:03

Geachte heer/mevrouw,

Voor export van vaste planten via het preclearance programma naar USA en Canada komen dit exportseizoen alleen partijen in aanmerking die voorzien zijn van een uniek partijnummer dat door Naktuinbouw is toegekend.

Op de website van Naktuinbouw is terug te vinden welke producenten van vaste planten bij hun perceelsaangifte kenbaar hebben gemaakt dat (naar verwachting) een deel van hun productie bestemd is voor export buiten de EU (http://www.naktuinbouw.nl/boom/keuringen/keuring/psi-inspectie-vaste-planten) en die zich op basis daarvan geregistreerd hebben als USA/Canada teler.

Deze bedrijven moeten vervolgens nog een partijaangifte indienen bij Naktuinbouw, op basis waarvan lotnummers worden toegekend.
Momenteel wordt door producenten volop partijaangifte gedaan. Naktuinbouw zal later dit seizoen op haar website ook een lijst publiceren van producenten die hun partijaangifte hebben ingediend.

Naktuinbouw is ook bezig om ervoor te zorgen dat de keuringsresultaten vanuit de teelt komend export seizoen uitgewisseld kunnen worden met Ketenregister.
Het Ketenregister is een database waarin alle partijen (& aantal geleverde stuks) die een handelsbedrijf ontvangen heeft vermeld staan, inclusief alle daaraan gekoppelde fytosanitaire garanties. Handelsbedrijven hebben met Ketenregister geen inzicht in het geteelde areaal! Vanuit de teelt gaat onder andere om de volgende fytosanitaire garanties; AM vrij perceel, resultaat veldinspectie, eventuele toetsingen (b.v. HVX), P. ramorum verklaring i.r.t. Veronica spicata.

Het Ketenregister gaat uit van EDI codering. Wij adviseren om uw toeleveranciers erop te wijzen dat ze er zelf verantwoordelijk voor zijn om te zorgen dat hun partijen voorzien zijn van een EDI code. Deze is aan te vragen bij de Stichting Beurshal.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,

Anthos

H.J. Kloosterboer,
Secretaris Fytosanitaire Zaken

« Terug

Sluiten