Aanpassing Japanse wetgeving m.b.t. teeltgaranties land van herkomst

donderdag 18 augustus 2016 12:07

In Japan is al langer wetgeving van kracht op basis waarvan voor diverse ziekten en plagen, in relatie tot herkomst en specifiek benoemde producten, eisen worden gesteld aan fytosanitaire garanties waaraan tijdens het productieproces in het land van herkomst moet worden voldaan.

Recentelijk heeft Japan wijzigingen in die wetgeving doorgevoerd. Er zijn ziekten, landen en producten uit de wetgeving verwijderd, en er zijn ziekten, landen en producten aan de wetgeving toegevoegd (zie onderstrepingen en doorhalingen in de bijlage).

Deze wijzigingen zijn van kracht met ingang van 24 mei 2017. Het is van belang dat producenten daar voor het komend teeltseizoen al rekening mee houden omdat, in relatie tot de herkomst, voor bepaalde ziekten en plagen de eis is dat het productieperceel op basis van bemonstering vrij bevonden moet zijn. Handelsbedrijven dienen hier bij hun inkoop ook nadrukkelijk rekening mee te houden.

Meloidogyne fallax en Meloidogyne chitwoodi
Voor deze nematoden is de Japanse eis dat er geteeld moet zijn op een productie locatie waarvan bekend is dat de nematode er niet voorkomt of is uitgeroeid. Bovendien moeten het perceel en de ondergrondse delen van de planten onderzocht worden met een nematologische toets en vrij bevonden zijn. Dit moet met een bijschrijving op het fytosanitaire certificaat verklaard worden.

Voor Meloidogyne chitwoodi zijn als producten onder andere toegevoegd: Cimicifuga racemosa, Iris germanica, Betula verrucosa, Lonicera xylosteum, Potentila fruticosa, Acer en Dicentra.

Voor Meloidogyne fallax zijn als producten onder andere toegevoegd:  Acer palmatum, Chionodoxa lucilae, Aconitum napellus, Betula verrucosa, Lonicera xylosteum en Dicentra

Wij adviseren u met klem om de bijlage in zijn geheel goed door te nemen om vast te stellen of er producten op staan die u naar Japan wilt verhandelen waarbij u bij uw inkoop ook moet zorgen dat voldaan is aan de fytosanitaire teeltgaranties.

Het gaat daarbij om de herkomst-ziekte-product combinatie. Zo zijn de eisen voor Xiphinema niet van toepassing omdat Nederland als herkomst niet in de eerste kolom vermeld staat.

Mocht u vragen of opmerkingen hebben dan verneem ik dat graag. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Anthos
H.J. Kloosterboer,
Secretaris Fytosanitaire zaken 

« Terug

Sluiten