Ernstige importproblemen in Chinese provincie Yunnan

dinsdag 26 september 2017 08:51

Anthos is in kennis gesteld van ernstige problemen die zich voordoen bij een drietal belangrijke importeurs in de Chinese provincie Yunnan. Een aantal directieleden en medewerkers van deze bedrijven zijn vorige week gevangen genomen als gevolg van mogelijke onregelmatigheden bij de afdracht van BTW. De gevolgen daarvan zijn voor exporteurs verstrekkend: containers kunnen worden opgehouden bij binnenkomst, betalingen van ontvangen zendingen kunnen storneren door bevroren banktegoeden, maar ook heerst er onzekerheid over containers die onderweg zijn en zendingen die nog verstuurd moeten worden.

Het bestuur van Groep V (Verre Oosten) had vanmiddag een reguliere vergadering en heeft in aanwezigheid van enkele betrokkenen de situatie besproken en besloten om de volgende acties in te zetten:

  1. Anthos zal de Nederlandse ambassade in Beijing verzoeken om meer informatie te achterhalen over de ontstane situatie en de beweegredenen van de Chinese overheid om tot deze actie over te gaan. Ook zullen wij hun vragen om een inschatting te geven over de vraag of deze problemen beperkt blijven tot Yunnan of dat er een kans is dat die zich over andere provincies zullen uitspreiden. Het spreekt voor zich dat wij met de ambassade ook overleg zullen voeren over de wijze waarop zij ons in deze kwestie verder kunnen assisteren;
  2. Uit de eerste contacten met de ambassade blijkt dat men goed geïnformeerd wil worden over de omvang van het probleem: om hoeveel containers bloembollen gaat het? Het is om die reden dat wij u verzoeken ons per omgaande te laten weten hoeveel containers met bloembollen u naar de betreffende importeurs in de provincie Yunnan heeft verzonden c.q. nog gaat versturen. Om een zo’n compleet mogelijk beeld te krijgen, vragen wij u ook rekening te houden met de zendingen die vanuit andere landen verstuurd worden/zijn. Het spreekt voor zich dat wij die informatie strikt vertrouwelijk zullen behandelen en richting overheid alleen een getotaliseerd beeld zullen schetsen.

In aanvulling op het vorenstaande kunnen wij u tot slot berichten dat:

  1. er aanwijzingen zijn dat er striktere importcontroles zullen worden uitgevoerd hetgeen een verhoogd risico op vertragingen in de afhandeling tot gevolg heeft;
  2. wij de NVWA zullen verzoeken om medewerking te verlenen aan de mogelijkheid van re-routing van containers die onderweg zijn richting de provincie Yunnan.

Wij hopen dat u de gevraagde informatie per omgaande aan ons wilt verstrekken en dat u ons op de hoogte houdt van uw ervaringen met de export naar Yunnan. Zodra wij over aanvullende informatie beschikken, zullen wij u daar direct van in kennis stellen.

« Terug

Sluiten