Export vaste planten China

woensdag 04 juli 2018 13:13

Recent heeft overleg plaatsgevonden tussen Naktuinbouw, NVWA en Anthos over de fytosanitaire garantiestelling bij export van vaste planten naar China. Aanleiding daarvoor waren de 20 Chinese notificaties die de NVWA begin vorig jaar ontving. Het betrof afkeuringen vanwege de volgende quarantaine organismen:

  • Meloidogyne hapla;
  • Ditylenchus dipsaci;
  • Ditylenchus destructor;
  • Aphelenchoides fragariae;
  • Pratylenchus neglectus;
  • Pratylenchus crenatus.

Tijdens de reguliere veldinspectie (die op EU fytosanitaire- en kwaliteitsregelgeving gebaseerd is) hanteert Naktuinbouw niet voor al deze organismen een 0-norm. Bij de veldinspectie die Naktuinbouw echter uitvoert voor partijen waarvoor een Naktuinbouw partijnummer is aangevraagd wordt wel met een 0-norm gekeurd. Dit komt omdat bij export via het preclearance programma naar USA en Canada voor bovenstaande ziekten en plagen een 0-norm van kracht is.

‘Oogst 2018’
Voor export van vaste planten ‘oogst 2018’ naar China adviseren wij u met klem om partijen in te kopen die voorzien zijn van een partijnummer van Naktuinbouw en bovendien, vanwege bovengenoemde reden, op basis van de veldinspectie ook geschikt bevonden zijn voor export via het preclearance programma naar USA en Canada.

‘Oogst 2019’
Voor export van vaste planten ‘oogst 2019’ zal naar verwachting de verplichting ingesteld worden dat alleen partijen met een partijnummer van Naktuinbouw en die op basis van de veldinspectie voldoen aan de Chinese fytosanitaire eisen gebruikt mogen worden voor export naar China. Definitieve besluitvorming hierover vindt plaats in de eerstvolgende vergadering van de Klankbordgroep Bomen (NVWA, Naktuinbouw, LTO vakgroep Bomen en vaste planten en Anthos). Wij adviseren u om hier rekening mee te houden bij uw inkoop.

Exportklasse China voor vaste planten
Gebleken is dat in de Chinese import permit de fytosanitaire eisen per vaste planten geslacht kunnen verschillen. Soms worden er enkele ziekten en plagen specifiek benoemd. Of er wordt in algemene zin vereist dat de partijen vrij zijn van alle ziekten en plagen die op de Chinese quarantaine lijst staan.
Om beter inzichtelijk te krijgen voor welke ziekten en plagen China eisen stelt als het gaat om vaste planten verzoeken wij u om bij uw Chinese afnemer de import permits voor vaste planten op te vragen en deze naar Anthos te sturen. De NVWA zal hierover ook navraag doen bij de Chinese Plantenziektenkundige Dienst. Afgesproken is dat Naktuinbouw de Chinese Q-lijst analyseert op ziekten en plagen die relevant zijn voor vaste planten.
Op basis van het verkregen overzicht zal bekeken worden of het noodzakelijk is om voor de veldinspectie een China klasse in te stellen om te zorgen dat Naktuinbouw volgend teeltseizoen veldinspecties uitvoert die garanties opleveren met betrekking tot de door China gestelde fytosanitaire eisen voor vaste planten.

Naamgeving
Bij de partijaangifte verifieert Naktuinbouw ook of de juiste cultivarnaam gebruikt wordt. Naktuinbouw heeft producenten verzocht om hun partijaangifte zo snel mogelijk na het planten in te dienen bij Naktuinbouw en niet pas vlak voor het afleveren van partijen aan de handel.
Het controleren van de naamgeving neemt de nodige tijd in beslag. Om logistieke processen vlot te laten verlopen adviseren wij u om uw leverancier erop te attenderen de partijaangifte zo snel mogelijk in te dienen.

« Terug

Sluiten