Russische PD vraagt om informatie over zendingen bloembollen en vaste planten!

donderdag 09 augustus 2018 12:53

Eerder hebben wij u bericht dat voor dit exportseizoen de Russische Plantenziektenkundige Dienst (Rosselkhoznadzor) afziet van het uitvoeren van fytosanitaire inspecties bij Nederlandse exporteurs. Daarnaast hebben wij u in datzelfde bericht laten weten dat de afgifte van importpermits nog wel zal worden afgestemd met de NVWA. In het licht daarvan heeft het ministerie van LNV/de NVWA gisteren verzoeken van Rosselkhoznadzor ontvangen om hen per importeur te informeren over de fytosanitaire status van de te verzenden bloembollen en vaste planten, alsmede om de door de importeurs opgegeven aantallen per cultivar te bevestigen.

Wij hebben met het ministerie afgesproken dat zij in hun reactie zullen aangeven dat de handelsbedrijven officieel als Rusland-exporteur van bollen en vaste planten zijn geregistreerd, de te verzenden gewassen onderworpen zijn aan de keuringssystematiek van de BKD (bollen) en Naktuinbouw (vaste planten) en dat de exporteurs geconfronteerd worden met de fytosanitaire inspecties die onder verantwoordelijkheid van de NVWA worden uitgevoerd. Op de aantallen en het assortiment zal niet specifiek worden ingegaan, behalve dat zal worden gezegd dat de overheid daarover geen mededelingen doet. Dat is immers een verantwoordelijkheid van marktpartijen en niet van de overheid.

Het is niet uitgesloten dat Rosselkhoznadzor op dit laatstgenoemde punt toch om nadere informatie zal verzoeken, maar ook dan zal een grote terughoudendheid worden betracht. Over de vraag of dit ook gevolgen kan hebben voor uit te voeren importinspecties door Rosselkhoznadzor, kan niets met zekerheid worden gezegd.

Mocht u hierover vragen hebben dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van Anthos. Als u bij de export naar Rusland tegen problemen aanloopt, hopen wij dat u ons daarover informeert.

« Terug

Archief > 2018 > augustus

Sluiten