Export vruchtbomen en vruchtboomonderstammen naar Rusland mogelijk geworden

vrijdag 25 maart 2016 12:46

Anthos heeft in samenspraak met het bestuur van de Cultuurgroep Fruitgewassen afspraken kunnen maken met de NVWA en de Naktuinbouw, waardoor de export van vruchtbomen en vruchtboomonderstammen naar Rusland mogelijk is geworden.

Het streven was er eerst op gericht om een bilateraal protocol met Rusland af te sluiten voor de export van alle boomkwekerijproducten. De Russische PD (Rosselkhoznadzor) wilde daar geen medewerking aan verlenen, ook omdat men vond dat er van de zijde van het Russische bedrijfsleven geen serieuze belangstelling werd getoond voor Nederlands materiaal.

Nadat bleek dat een protocol niet kon worden afgesloten, zijn er separaat voor de vruchtbomen en vruchtboomonderstammen wel afspraken gemaakt waardoor de export daarvan kan gaan plaatsvinden. Dit geldt echter alleen voor die producten die afkomstig zijn van zgn. erkende kwekerijen. Deze status kan worden verkregen indien het betreffende bedrijf bezocht is door inspecteurs van Rosselkhoznadzor, die ter plekke een inspectie zullen uitvoeren, inclusief het nemen van monsters van percelen en producten. Daarnaast zal het bedrijf moeten instemmen met een inspectie van de NVWA, die voorafgaat aan het bezoek van de Russische PD. Alleen bij een positieve beoordeling door de NVWA kan een bezoek van de Russen volgen.

Meer gedetailleerde informatie over de te volgen procedure en de geldende eisen, kunt u vinden via deze LINK. Wel moet u er zorg voor dragen dat uw Russische afnemer contact opneemt met Rosselkhoznadzor en zijn belangstelling kenbaar maakt voor het kunnen importeren van vruchtbomen en onderstammen uit Nederland. De ervaring leert dat de Russiche PD op basis daarvan de NVWA informeert dat zij bereid is de betreffende productiebedrijven in Nederland te bezoeken om vast te stellen of zij in aanmerking kunnen komen voor de status van erkende kwekerij.

Bedrijven die op basis van concrete belangstelling uit Rusland geïnteresseerd zijn om voor erkenning in aanmerking te komen, moeten zich per omgaande melden bij het secretariaat van Anthos en hun Russische afnemer moet ook contact opnemen met Rosselkhoznadzor.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van Anthos (Hendrik Jan Kloosterboer). 

« Terug

Sluiten