Export boomkwekerijproducten naar Rusland

woensdag 13 juli 2016 16:18

Zoals bekend is al enige jaren een invoerverbod van toepassing voor boomkwekerijproducten waardoor er officieel geen boomkwekerijproducten naar Rusland geëxporteerd kunnen worden.

De Russische Plantenziektenkundige Dienst (Rosselkhoznadzor) blijkt onder voorwaarden echter wel import toe te willen staan. De NVWA heeft recent een brief van Rosselkhoznadzor ontvangen waarin ze aangeven bereid te zijn om bij een aantal specifiek benoemde Nederlandse handelsbedrijven van boomkwekerijproducten partijen te inspecteren die bestemd zijn voor Rusland. Uitgangspunt is dat partijen moeten voldoen aan de fytosanitaire eisen van Rusland.

Voor de export van vruchtbomen en vruchtboomonderstammen is begin dit jaar deze werkwijze al opgezet en het is de bedoeling om komend exportseizoen op basis daarvan partijen naar Rusland te exporteren.

Op initiatief van Anthos zal begin augustus een overleg plaatsvinden met de NVWA, Naktuinbouw, LTO Bomen en vaste planten en de betrokken handelsbedrijven. Er zal in beeld gebracht worden welke producten het betreft, welke fytosanitaire eisen Rusland daaraan stelt en welke garanties geboden kunnen worden op basis van het Nederlandse keuringssysteem.

Om als handelsbedrijf in aanmerking te komen voor dit systeem is het noodzakelijk dat uw afnemer/importeur bij Rosselkhoznadzor kenbaar maakt boomkwekerijproducten van uw bedrijf te willen importeren! Om een overzicht te hebben van geïnteresseerde handelsbedrijven verzoeken wij u om dit ook te melden aan Anthos.

Mocht u naar aanleiding van dit bericht nog vragen of opmerkingen hebben dan verneem ik dat graag.

« Terug

Sluiten