Anthos voert besprekingen over gevolgen Brexit

dinsdag 11 april 2017 16:45

Op woensdag 5 april jl. heeft Anthos samen met enkele Nederlandse zusterorganisaties uit de Nederlandse tuinbouwsector (groente en fruit, aardappelen en uitgangsmateriaal) in Londen besprekingen gevoerd met verschillende Engelse importeursorganisaties over de mogelijke gevolgen van Brexit.  Aansluitend is ook een bezoek gebracht aan DEFRA (Department for Environment, Food & Rural Affairs).

Doel van de besprekingen was om kennis met elkaar te maken en standpunten uit te wisselen met het oogmerk om tijdig te kunnen reageren indien zou blijken dat de belangen van de tuinbouwsector in een Brexit discussie onvoldoende tot hun recht komen. Het bleek dat het Engelse bedrijfsleven zich vooral zorgen maakt over de beschikbaarheid van met name Poolse arbeidsmigranten voor het verrichten van seizoensarbeid. Over de ontwikkelingen in de afzet was men overwegend positief gestemd en men verwacht niet dat Brexit daarin radicale veranderingen zal veroorzaken. Een belangrijke voorwaarde is echter wel dat parallel aan de onderhandelingen over Brexit, ook besprekingen worden gevoerd over een Vrijhandelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

De vertegenwoordigers van DEFRA hebben verschillende dossiers inhoudelijk toegelicht en vooral het fytosanitaire dossier trok daarbij de aandacht. Aan plantgezondheid wordt een hoge prioriteit gegeven en het beleid zal zeer scherp worden gericht op het voorkomen van de insleep van schadelijke organismen. Dat zal weliswaar niet leiden tot de herintroductie van reguliere importinspecties, maar het Europese bedrijfsleven moet er wel rekening mee houden dat het VK niet terug zal deinzen om eenzijdig strenge maatregelen te nemen in relatie tot de import van risicovolle producten.

Het Brexit programma was georganiseerd door Bas Harbers (landbouw assistent bij de Nederlandse ambassade in Londen) tezamen met Tim Heddema, die recentelijk als de Nederlandse landbouwraad in Londen is gestationeerd. 

« Terug

Sluiten