Diverse zaken betreffende Export en TEAM inspectie

vrijdag 29 september 2017 15:39

USDA en CFIA hebben Anthos gevraagd om handelsbedrijven op een aantal zaken te attenderen aangaande de export en TEAM inspectie:

  • Handelsbedrijven wordt gevraagd om beter te controleren dat uitsluitend partijen van toegestane herkomst (Nederland, België, Engeland, Ierland, Israël en Turkije) aangeboden worden.
    De afgelopen periode zijn diverse keren partijen bloembollen aangeboden van niet toegestane herkomst, bijvoorbeeld Japan, Roemenië of dat Turkse partijen worden aangeboden die niet voorzien zijn van een Turks fytosanitair certificaat met de vereiste preclearance bijschrijving.
  • Aangeboden inspectielijsten dienen in overeenstemming te zijn met het aantal partijen die ter inspectie worden aangeboden.
  • Het komt om diverse praktische redenen (b.v. partij te laat geleverd of nog niet terug van het spoelbedrijf) regelmatig voor dat op de inspectielijst meer partijen vermeld staan dan aangeboden worden voor de fysieke inspectie.
  • Aan de hand van de inspectielijst dient via het BKD lotnummer, partijnummer Naktuinbouw (eventueel in combinatie met een eigen stocknummer) een link gelegd te kunnen worden met de labels op de kratten.

Daarnaast willen wij u er nogmaals op attenderen dat partijen van Narcis met Klasse Standaard alleen geschikt zijn voor export via het preclearance programma als op het BKD certificaat de aantekening ‘geschikt voor USA/Canada’ staat vermeld. De BKD voert tijdens de exportinspectie een 100% administratieve controle uit op alle aangeboden narcissen met Klasse ST.

Bij vaste planten dient op de inspectielijst het partijnummer van Naktuinbouw vermeld te worden. BKD en Naktuinbouw zullen daar tijdens de exportinspectie steekproefsgewijs controles op uitvoeren.
Op basis van de veldinspectie zijn door Naktuinbouw ook een aantal partijen vaste planten afgekeurd. Deze partijen zijn niet geschikt voor export via het preclearance programma. Wij adviseren u om bij uw toeleveranciers na te gaan dat ze uitsluitend partijen leveren die goedgekeurd zijn voor USA/Canada.

« Terug

Sluiten