Uitbreiding Preclearance sortiment vaste planten USA/Canada

vrijdag 27 oktober 2017 11:45

Anthos heeft eind 2015 jaar bij de Amerikaanse en Canadese Plantenziektenkundige Dienst een verzoek ingediend tot uitbreiding van de lijst van vaste planten die via het preclearance programma naar de Verenigde Staten en Canada verstuurd mogen worden.

Recent hebben USDA en CFIA aan de NVWA laten weten dat ze de beoordeling van de aanvraag hebben afgerond. Voor ruim dertig vaste planten is goedkeuring verleend om deze toe te voegen aan de zogenoemde PSI lijst. Voor een aantal producten is de aanvraag afgewezen omdat op basis van de fytosanitaire wetgeving van USA en/of Canada een invoerverbod van kracht is. Andere redenen zijn dat binnen aangevraagde geslachten soorten vallen die invasief zijn en op grond daarvan als onkruid worden beschouwd of omdat het niet mogelijk is om een product dormant te versturen. Afgewezen zijn: Baptisia, Dictamnus, Hibiscus, Leucanthemum, Polygonum, Centaurea, Cirsium, Cyperus en Carex.

Bijgaand treft u de geactualiseerde PSI lijst aan met geel gearceerd de toevoegingen en wijzigingen. De vaste planten die aan de PSI lijst zijn toegevoegd kunnen met onmiddellijke ingang via het preclearance programma verstuurd worden. Voorwaarde is daarbij wel dat partijen voorzien moeten zijn van een partijnummer dat door Naktuinbouw is toegekend.

Tevens dient uw afnemer ook te zorgen dat hij beschikt over een import permit voor de vaste planten die nieuw aan de PSI lijst zijn toegevoegd. Canada moet haar import permit proces nog aanpassen aan de nieuwe situatie. Het kan zijn dat aanvragen voor een import permit in eerste instantie worden geweigerd.

Voor Cypripedium dient u er rekening mee te houden dat dit een Cites-plichtig product is en dus alleen buiten de EU geëxporteerd mag worden op basis van een door RVO afgegeven (weder)uitvoer vergunning.

Het is belangrijk om u te realiseren dat als een partij voorzien is van een Naktuinbouwnummer dit niet automatisch betekent dat de partij geschikt is voor export via het preclearance programma

  • Ook producten die niet op de PSI lijst staan krijgen een partijnummer;
  • Op basis van de veldinspectie door Naktuinbouw zijn partijen afgekeurd voor USA/Canada.

Met betrekking tot punt 2 adviseren wij u om die reden om op koopbriefjes de clausule geschikt voor USA/Canada op te nemen en bij uw toeleverancier nadrukkelijk de bevestiging te vragen dat geleverde partijen daadwerkelijk geschikt zijn voor USA/Canada.

« Terug

Sluiten