Export van boktorwaardplanten dikker dan 10 mm naar USA en Canada lijkt binnen afzienbare termijn weer mogelijk

maandag 08 april 2019 09:18

Medio maart heeft de voorzitter van Anthos in Washington overleg gevoerd met USDA-APHIS. Daarbij heeft hij het dossier over export van boktorwaardplanten dikker dan 10 millimeter aan de orde gesteld.  

Daar is uit gebleken dat APHIS en de Canadian Food Inspection Agency (CFIA) zijn overeen gekomen om de 21 EU lidstaten te erkennen die vrij zijn van de Asian Longhorned Beetle (ALB) en de Citrus Longhorned Beetle (CLB). APHIS zit momenteel in het proces  om een ‘Proposed Notice’ te  publiceren met het voorstel om de import eisen voor boktorwaardplanten zodanig aan te passen dat import van boktorwaardplanten dikker dan 10 millimeter, met herkomst Nederland, België en Denemarken, toegestaan wordt.    

APHIS werkt hierin nauw samen met CFIA, want die zullen dezelfde aanpassingen via een WTO notificatie publiceren. De heer Westerhof heeft er bij APHIS op aangedrongen om de ‘Proposed Notice’ met urgentie te publiceren. 

Wij zullen u informeren zodra APHIS en CFIA de aanpassing van de regelgeving daadwerkelijk publiceren. Amerikaanse stakeholders hebben dan 60 dagen de tijd om op de Notice te reageren. Voor een WTO notificatie wordt eenzelfde reactieperiode gehanteerd. 

De aanpassing heeft betrekking op de volgende boktorwaardplaten:  Non Variegated Acer japonicum, Non Variegated Acer palmatum, Aralia spp., Carpinus spp., Cercis spp., Cornus spp., Corylus spp., Cotoneaster spp., Fagus spp., Ficus spp., Hedera spp., Ilex spp., Malus spp., Prunus spp., Robinia spp., Rosa spp., and Styrax spp.

« Terug

Sluiten