Export van aantal waardplanten ALB/CLB > 10 mm naar Canada weer mogelijk

dinsdag 10 december 2019 16:38

Hierbij melden wij u dat Canada op basis van de eerder gepubliceerde WTO notificatie import van een aantal ALB/CLB waardplanten dikker dan 10 millimeter uit een aantal EU lidstaten weer toestaat. Canada erkent 22 EU lidstaten als vrij van ALB/CLB. Import in Canada is toegestaan uit EU lidstaten die drie jaar of langer vrij zijn van ALB/CLB. Daar hoort Nederland ook bij. De NVWA zal morgen de landeneisen aanpassen.

Canada en de Verenigde Staten hebben in onderlinge afstemming gewerkt aan uniforme regelgeving en een gezamenlijke ingangsdatum. Publicatie van de Final Notice door de Verenigde Staten is aanstaande. Daarmee wordt export van een aantal boktorwaardplanten dikker dan 10 millimeter afkomstig uit een aantal EU lidstaten naar de Verenigde Staten ook weer mogelijk.

Na een periode van bijna 10 jaar is er weer markttoegang voor boktorwaardplanten dikker dan 10 millimeter. De afgelopen jaren heeft Anthos in nauwe samenwerking met de NVWA, het ministerie van LNV, de Nederlandse ambassade in Washington en Naktuinbouw continu inzet gepleegd op dit dossier met als doel om door middel van technisch overleg overeenstemming met USA en Canada te bereiken om export weer mogelijk te maken. Mede door de inzet van de in Washington gevestigde lobbyist van Anthos is er nu dus eindelijk een doorbraak bereikt.

Canadese Import permit
Alle import permits afgegeven na 2 december 2019 zullen voorzien zijn van de nieuwe bijschrijving. Canada heeft te kennen gegeven dat het enkele maanden kost om alle bestaande permits aan te passen. Het Canadese Import Centre is geïnstrueerd om in die overgangsfase zendingen met zowel de nieuwe als de oude bijschrijving te accepteren. Ook de inspecteurs in de Port of Entry zijn  geïnformeerd dat ze niet langer de stamdikte hoeven te meten van partijen die afkomstig zijn uit EU lidstaten die door Canada erkend zijn als vrij zijn van ALB/CLB.

Let op: Niet alle boktor waardplanten zijn automatisch weer toegelaten. Welke waardplanten geëxporteerd kunnen worden is afhankelijk of er voor specifieke waardplanten mogelijk ook andere restricties van toepassing zijn (bijvoorbeeld via de Canadese NAPPRA wetgeving D08-04). Check daarvoor de import permit en de NVWA landeneisen.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Wij zullen u direct op de hoogte brengen als USA de Final Notice publiceert.

« Terug

Sluiten