Informatiebijeenkomst CLIENT Export Bomen (export derde landen)

vrijdag 22 maart 2013 10:00

In januari heeft, mede op initiatief van Anthos, een tweetal informatiebijeenkomsten plaatsgevonden om de handelsbedrijven in de boomkwekerijsector die exporteren naar derde landen te informeren over CLIENT Export.

De CLIENT Export applicatie voor de boomkwekerijsector (exclusief vaste planten) zal naar verwachting in augustus/september 2013 worden geïntroduceerd. Dan kunnen fytosanitaire certificaten uitsluitend nog via CLIENT Export worden afgegeven.

Bedrijven kunnen straks gebruik maken van CLIENT Export via internet (inloggen via het DR-loket, voorheen LNV-loket) of door middel van het zogenoemde "berichtenboek".
De toepassing via internet zal naar verwachting werkbaar zijn voor de bedrijven die af en toe een zending versturen en waarbij het aantal producten per zending beperkt is. Bedrijven die regelmatig zendingen exporteren zullen vanwege de efficiëntie waarschijnlijk gebruik willen gaan maken van het "berichtenboek".

Bij het "berichtenboek" kan een bedrijf vanuit zijn eigen softwarepakket zendingen aanmaken in CLIENT Export, terwijl bij de toepassing via internet elke zending door het bedrijf handmatig moet worden ingevoerd. Bedrijven zullen zelf de afweging moeten maken wat voor hen de meest handige toepassing is.

Indien een bedrijf na introductie van CLIENT Export een exportkeuring aanvraagt zonder gebruik te maken van CLIENT Export dan zal Naktuinbouw deze zending invoeren in CLIENT Export en bij het handelsbedrijf het daarvoor geldende tarief in rekening brengen.

Op dinsdag 23 april vindt nogmaals een informatiebijeenkomst plaats (van 13.00-16.00 uur) bij Naktuinbouw in Roelofarendsveen. Tijdens deze bijeenkomst kunnen handelsbedrijven in de praktijk kennis maken met de werking van CLIENT Export. Na een korte toelichting over de werking van CLIENT Export zullen de bedrijven tijdens de bijeenkomst vooral zelf bezig zijn om in CLIENT Export zendingen aan te maken en te bekijken of op basis daarvan door CLIENT Export een correct fytosanitair certificaat wordt opgemaakt. In verband hiermee verzoeken wij bedrijven om als oefenmateriaal zelf enkele (recent) afgegeven fytosanitaire certificaten mee te nemen. Voor het testen dienen bedrijven zelf een lap-top mee te nemen, alsmede de inlogcode van hun bedrijf voor het DR-loket.

Bedrijven worden verzocht zich aan te melden via helpdeskclientexport@naktuinbouw.nl.

« Terug

Sluiten