Arbeid diversen

donderdag 20 december 2018 14:29

Afspraken loondoorbetaling belangrijke stap vooruit

Vandaag hebben MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland in Den Haag met minister Koolmees van SZW en het Verbond van Verzekeraars een pakket aan afspraken gepresenteerd over loondoorbetaling bij ziekte. De afspraken, die worden vastgelegd in wet- en regelgeving en een convenant met verzekeraars, moeten met name kleine bedrijven ontlasten. “Financieel, maar zeker ook bij de re-integratie van zieke werknemers. Ondernemers ervaren alle verantwoordelijkheden en verplichtingen rond de loondoorbetalingsplicht nu als een loden last. Het is bovendien een onzeker traject, omdat je als klein bedrijf met weinig ervaring en capaciteit nooit weet of je het 100 procent goed hebt gedaan. Dat alles wordt met deze afspraken fors verbeterd, zonder dat daarmee de rechten van de zieke werknemer veranderen. De partijen geven vandaag een persbericht vrij met aanvullende informatie. De infographic waarin alles kort is samengevat kunt u hier downloaden.

 

De Jong Lelies genomineerd voor de Stigas Gezond & Vitaal Werken Prijs 2018

Op 7 februari wordt voor de vijfde keer de Stigas Gezond & Vitaal Werken Prijs uitgereikt. Deze gaat naar het bedrijf dat met visie, lef en betrokkenheid van medewerkers het mooiste werk maakt van duurzame inzetbaarheid. De uitreiking vindt plaats tijdens ons jaarlijkse evenement ‘Vitale bedrijven hebben de toekomst’, deze keer met het thema ‘De winst van duurzame inzetbaarheid!’. Meer over de genomineerden en de prijs vindt u op de website van Stigas (https://stigas.nl/wie-verdient-de-stigas-gezond-vitaal-werken-publieksprijs-2018/).

Campagne tegen kostenverhoging van tijdelijke arbeid

Op 11 december jl. is een campagne gestart rondom tijdelijk werk onder het motto; ‘zo werkt het niet!’ Branches die hard geraakt gaan worden door enkele specifieke elementen uit de WAB (Wet Arbeidsmarkt in balans) hebben hiertoe het initiatief genomen.
Hoewel de WAB een aantal duidelijke verbeteringen bevat voor alle ondernemers (bijvoorbeeld rond ontslag en ketenbepaling) worden branches met een wisselend arbeidspatroon flink getroffen door de hogere WW-premie, de transitievergoeding vanaf dag 1 en nieuwe bepalingen rond het oproepen van mensen. Zoals bij de bloembollengroothandel is voor deze branches tijdelijk werk de enige optie vanwege de seizoenen, het weer, etc. Dit werk laat zich nu eenmaal simpelweg niet in een vast contract persen. Om de wet op deze punten te verbeteren start VNO-NCW en MKB-Nederland samen een aantal andere getroffen branches, deze campagne. Vorige week dinsdag heeft een groep ondernemers een manifest aan de vaste Kamercommissie SZW aangeboden.

« Terug

Sluiten