Australië stelt noodmaatregelen in tegen bacterie Xylella fastidiosa (Boomkwekerij)

vrijdag 13 november 2015 15:12

Australië heeft noodmaatregelen ingesteld tegen de bacterie Xylella fastidiosa. Deze maatregelen gaan in per 19 november 2015. De EU (waaronder Nederland) wordt als een hoog risicogebied beschouwd.

Op de waardplanten lijst van Australië staan naast een groot aantal boomkwekerijproducten ook de families Amaryllidaceae en Ranunculaceae wat inhoudt dat de noodmaatregelen ook betrekking hebben op bloembollen (o.a. narcis, amaryllis, anemoon, ranunculus en diverse andere bijzondere bolgewassen).

Export van waardplanten van Xylella fastidiosa is toegestaan indien deze zijn geproduceerd onder een door Australië goedgekeurd productiesysteem. Dit dient op het fytosanitair certificaat als bijschrijving vermeld te worden. Ook moet verklaard worden dat alle partijen in de zending middels toetsing vrij bevonden zijn van Xylella fastidiosa. Indien dit niet op het certificaat verklaard wordt dan moeten de partijen in Australië in PEQ (minimaal 12 maanden), of er mag een warmwaterbehandeling worden toegepast (50 graden celcius, 45 minuten). Tot slot is er de optie om de zending terug sturen of te vernietigen.

Link naar noodmaatregel Australië:
https://bicon.agriculture.gov.au/BiconWeb4.0/ViewElement/Element/Alert?elementPk=230789

« Terug

Sluiten